Nemac traži od Nemačke kompenzaciju za napad na SSSR

© Foto : Bundesarchiv/HöllenthalNemački vojnici posmatraju sovjetska oklopna vozila BA-10 u poljskom Lublinu
Nemački vojnici posmatraju sovjetska oklopna vozila BA-10 u poljskom Lublinu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Nemački list „General-Anzeiger“ objavio je apel preživelog sovjetsko zarobljeništvo Henriha Šepa u kojem je zatražio da se Rusiji plati kompenzacija za ratne zločine hitlerove vojske. Šepe je skrenuo pažnju na to da je Nemačka nedavno zvanično priznala genocid nad plemenima u Južnoj Africi početkom 20 veka. Tada je bilo ubijeno 75.000 ljudi.
"Zar nije zločin to što je u napadu Nemačke na bivši Sovjetski Savez poginulo više od 25 miliona ljudi u periodu 1941-1945. godine", zapitao je Nemac.
On je podsetio da je Nemačka platila kompenzaciju Jevrejima za Holokaust, naglasivši da mu nije poznato ni da se neko izvinio Rusima.
"Zahvalan sam svim Rusima za to što sam preživeo rat i petogodišnje zarobljeništvo, gde ni jednom nisam video da se neki čuvar svetio Nemcu", napisao je Šepe.
On je podsetio da su se prema Rusima u nemačkom zarobljeništvu odnosili surovo: mučili ih, morili ih glađu. Pored toga, Nemac je podsetio i na taktiku spaljene zemlje prilikom povlačenja hitlerove vojske – uništavani su gradovi i sela, preduzeća, infrastruktura, nisu pošteđeni bili ni ljudi.
"Da li smo platili kompenzaciju za to ili se makar izvinili? Ništa slično", dodao je Šepe.
Po njegovom mišljenju, izvinjenje je odavno sazrelo i predstavljaće pozitivan korak.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala