Istraga u SAD: Kako su Amerikanci povezani sa ubistvom predsednika Haitija

Pratite nas
Američke policijske i obaveštajne agencije istraživale su danas povezanost Amerikanaca sa ubistvom predsednika Haitija Žovenela Moiza.
Jedinicu komandosa, koja je ove nedelje ubila Moiza i teško ranila njegovu suprugu, činilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, navele su ranije danas vlasti Haitija.
Policija Haitija identifikovala je dvojicu osumnjičenih Amerikanaca kao Džejmsa Soledžesa (35) i Vinsenta Džozefa (55), prenosi Rojters.
Žovenel Moiz, predsednik Haitija sa suprugom - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Ubijen predsednik Haitija /video/
Dva izvora iz američke policije, koja su tražila da ostanu anonimna jer je istraga i dalje u toku, rekla su da američke agencije ispituju povezanost SAD sa atentatom, ali su odbila da posebno komentarišu dvojicu osumnjičenih, prenosi Tanjug.
Prema navodima izvora, američke agencije ne učestvuju u istrazi na Haitiju jer zvaničnici te zemlje nisu tražili njihovu pomoć.
Treći izvor potvrdio je da američke agencije ispituju ubistvo.
Soladžes je sebe na internetu opisao kao „sertifikovanog diplomatskog agenta“ i bivšeg šefa telohranitelja u ambasadi Kanade na Haitiju.
U podacima dostupnim javnosti navodi se da je Soladžes živeo u Tamaraku na Floridi i da nema kriminalni dosije.
Pripadnici haićanske policije ispred predsedničke palate u prestonici Port O Prensu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Uhapšeni Amerikanci tvrde da im cilj nije bilo ubistvo predsednika Haitija
Do danas o Vinsentu Džozefu nije bilo dostupno mnogo podataka.
Zvaničnici Haitija još nisu saopštili šta su motivi ubistva predsednika, a od stupanja na dužnost 2017. godine, on se suočavao s masovnim protestima, prvo zbog navoda o korupciji i načina kako je upravljao ekonomijom.
Moiz (53) je ubijen u noći između 6. i 7. jula u njegovoj privatnoj rezidenciji, a njegova supruga Martin Mari Etijen Džozef, koja je, ranjena u ovom napadu, u kritičnom je stanju i prebačena je u bolnicu u Majamiju.

Bela kuća šalje FBI na Haiti

SAD će uputiti pripadnike Federalnog istražnog biroa (FBI) na Haiti što je pre moguće kako bi pomogli toj zemlji nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza, saopštila je danas Bela kuća.
U saopštenju se dodaje da jačanje kapaciteta policijskih službi Haitija ostaje ključni prioritet za SAD, preneo je Rojters.
Haitiju će pomoći i pripadnici američkog ministarstva za nacionalnu bezbednost, rekla je predstavnica za štampu Bele kuće Džen Psaki.
Ona je dodala i da će SAD poslati vakcine protiv kovida 19 na Haiti naredne sedmice, prenosi Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala