Istorijski trenutak u SB UN: Rusija i SAD prvi put uspele da se dogovore

© AP PhotoSB UN
SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Rezolucija o produžavanju prekogranične isporuke humanitarne pomoći Siriji trebalo bi da postane najvažnija faza u rešavanju krize u Siriji i prevazilaženju njenih posledica, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri SB UN Vasilij Nebenzja.
„Danas smo svedoci istorijskog trenutka: Rusija i Sjedinjene Američke Države su prvi put uspele ne samo da se dogovore, nego i da dostave zajednički tekst koji su podržale sve naše kolege u Savetu bezbednosti. Nadamo se da će ovakav scenario postati prekretnica od koje će imati koristi ne samo Sirija i bliskoistočni region, nego i ceo svet“, rekao je Nebenzja.
Zahvalio je svim učesnicima SB UN, kao i američkim kolegama „koji su radili u duhu sporazuma koji su postignuti tokom samita Rusija-SAD u Ženevi“.
Nebenzja je istakao da se u tekstu rezolucije „prvi put stavlja akcenat na potrebu poboljšanja snabdevanja preko kontakt-linija“.
„To je u potpunosti u skladu sa principima UN-a o isporukama humanitarne pomoći. Članovi Saveta su saglasni da bi humanitarni rad trebalo da se odnosi i na kritične potrebe sirijskog stanovništva kao što su snabdevanje vodom, zdravstvo i obrazovanje“, istakao je ruski predstavnik.
Prema njegovim rečima, članovi Saveta su dali zeleno svetlo da se prekogranični mehanizam postepeno dopunjava i zatim zamenjuje isporukama preko kontakt-linije. Moskva će pažljivo pratiti taj proces u narednih pola godine.
Ranije je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju Rusije, SAD, Irske i Norveške o prelazu „Bab el Hava“ na sirijskoj granici. U usvojenom dokumentu navodi se da se rad graničnog prelaza produžava na pola godine ( do 10. januara 2022.), a zatim na još šest meseci pod uslovom da generalni sekretar UN-a objavi izveštaj gde će posebnu pažnju posvetiti „transparentnosti“ prekograničnih operacija i napretku u osiguravanju isporuka humanitarne pomoći preko kontakt-linija.
Režim pojednostavljene isporuke humanitarne i medicinske pomoći u Siriju iz susednih država, prvenstveno iz Turske, preko kontakt-linija i graničnih prelaza na snazi je od jula 2014. godine. Kako je sirijska vojska počela da uspostavlja kontrolu na sve većoj teritoriji, Damask i Moskva su se zalagali za postepeno ukidanje rada graničnih prelaza. Desetog jula je isticalo ograničenje za rad jedinog preostalog prelaza na sirijskog granici „Bab el Hava“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala