Francuska zatvara vojne baze: Sledi povlačenje iz Afrike

© AP Photo / Michael ProbstFrancuska vojska
Francuska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će Francuska početi da zatvara baze u severnom Maliju pre kraja godine, a da će se akcija zatvaranja okončati početkom 2022.
Makronova najava objavljena je u petak tokom samita sa zemljama G5 Sahel (Burkina Faso, Mali, Niger, Čad i Mauritanija), pri čemu je predsednik rekao da će se zatvoriti francuske baze u Maliju – Kidal, Tesalit i Timbuktu.
Očekuje se da će zatvaranje francuskih baza u Maliju početi u drugoj polovini ove godine, rekao je on i dodao da će biti u potpunosti dovršeno do 2022. Paralelno sa tim, trupe će se povlačiti iz regije Sahel u fazama, a u sahelu će ostati polovina od današnjih 5.100 vojnika.
Međutim, bivšoj kolonijalnoj sili i dalje će biti u interesu da osigura stabilnost u regionu Sahela, a Makron je rekao da će Francuska zauenjti drugačiji pristup.
„Naši neprijatelji odustali su od svojih teritorijalnih ambicija u korist širenja svoje pretnje ne samo širom Sahela, već i čitave zapadne Afrike“, rekao je Makron na konferenciji za novinare sa predsednikom Nigera Mohamedom Bazoumom.
„Reorganizovaćemo se u skladu sa potrebom da zaustavimo ovo širenje na jug i to će dovesti do smanjenja našeg vojnog prisustva na severu“, dodao je francuski predsednik.
Francuska je započela kampanju protiv džihadističkih terorista u Sahelu 2013. godine pod vodstvom tadašnjeg predsednika Fransoa Olanda, pošto se smatralo da je pretnja ozbiljna i za bezbednost evropskog kontinenta, i zapadnoafričke regije.
Antiteroristička akcija nije postigla uspeh kakav se u početku očekivao i vremenom je nazvana „francuskim Avganistanom“. Islamističke ekstremističke grupe koje deluju u Sahelu nisu odstupale, a francuska podrška vojnom učešću u tom delu Afrike pala je na manje od 50 odsto u maju 2021. godine.
Makron je 10. juna najavio da će francuska „operacija Barkane“ u Mauritaniji, Čadu, Nigeru, Maliju i Burkini Faso biti privedena kraju a da će se francuske trupe povući. Najmanje 50 francuskih vojnika poginulo je u Sahelu od 2013. godine, prenosi RT.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala