Veličanstveni Mehta u Beogradu: Zaslužili ste veliku koncertnu dvoranu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDirigent Zubin Mehta
Dirigent Zubin Mehta - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Možete zamisliti moja osećanja prema Srbiji i Beogradskoj filharmoniji, koja postoje svih ovih godina. Pratim napredak ovog orkestra s velikim interesovanjem i radujem se vesti o izgradnji nove koncertne dvorane. To je najbolja stvar koja se mogla desiti – i orkestru, i gradu, rekao je danas maestro Zubin Mehta uoči svog koncerta u Beogradu.
Proslavljeni dirigent nastupiće 10. jula s orkestrom Beogradske filharmonije u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a na programu koncerta biće dela Betovena i Bramsa.

Beograd i njegova publika zaslužuju novu koncertnu dvoranu

Na konferenciji za novinare, upriličenoj povodom jedanaestog zajedničkog nastupa s Beogradskom filharmonijom, Mehta je istakao da Beograd zaslužuje novu koncertnu dvoranu, jer ima odličan filharmonijski orkestar i predivnu publiku.
Njegov domaćin, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, istakao je da je konkurs za idejno rešenje za novu zgradu Beogradske filharmonije završen 4. jula i da bi izbor pobedničkog rada trebalo da bude objavljen krajem avgusta.
 
© Sputnik / Valentina BulatovićKonferencija za novinare povodom koncerta Zubina Mehte 10. jula 2021. na Kolarcu
Konferencija za novinare povodom koncerta Zubina Mehte 10. jula 2021. na Kolarcu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Konferencija za novinare povodom koncerta Zubina Mehte 10. jula 2021. na Kolarcu
„Da nije bilo nesebične podrške maestra, teško da bismo u ovom trenutku mogli da govorimo o tome da je najveći projekat u kulturnoj infrastrukturi pred svojom realizacijom“, rekao je Tasovac.
 
Koncertna dvorana Beogradske filharmonije nalaziće se u istočnom delu Novog Beograda, odnosno u Bloku 13, između Ušća i Palate Srbija, na lokaciji gde Beogradska filharmonija održava nastupe na otvorenom i gde je realizovala najveće koncerte klasične muzike u istoriji Beograda i Srbije 2017. i 2018. godine.
„Velika je privilegija Beogradske filharmonije da bude jedan od odabranih svetskih orkestara koji su deo muzičke porodice maestra Mehte. Beogradska filharmonija nikada nije imala većeg prijatelja Zubina Mehte i ovo je prilika da mu zahvalim na toj nesebičnoj podršci, ljubavi i znanju koje je podelio s nama. Podsetiću vas da i ovoga puta, kao i svakog prethodnog, maestro se odrekao svog honorara, koji je svaki put bio upotrebljen za najrazličitije svrhe, od obnove muzičkih instrumenata do podrške našoj američkoj turneji“, rekao je Ivan Tasovac.
 

Betoven i Brams u Beogradu kao lek od duhovne patnje

Govoreći o repertoaru koji će biti izveden pred beogradskom publikom, Mehta je istakao da su u prvobitnom izboru bili Betovenova Pastoralna simfonija i „Šeherzada“ Rimskog-Korsakova, koje su bile na repertoaru njegovog prvog koncerta u Beogradu pre šest decenija, ali da je potom shvatio da nikada pred beogradskom publikom nije izvodio Bramsa, te da je zbog toga za koncert izabrana i njegova Prva simfonija.
Slavni dirigent je rekao da je veoma teško podneo proteklih godinu i po dana zbog pandemije, da je i on sam bio bolestan, ali da je sve dobro prošlo, te da su mu potom mnogi koncerti i gostovanja bili otkazani, zbog čega je doživeo veliku duhovnu patnju.
 

Šest decenija ljubavi prema Srbiji i Beogradu

Podsetivši da je prvi put u Beogradu nastupao 1958. godine, na samom početku karijere, Mehta je istakao da je imao priliku da tokom proteklih nekoliko decenija dobro upozna i Srbiju i Beograd, ali i druge gradove u nekadašnjoj Jugoslaviji, kao i da s ovog podneblja nosi najlepše uspomene.
Poznat po tome što u Beogradu ima svoja omiljena mesta, Mehta je na pitanje novinara kako će iskoristiti ovaj boravak u srpskoj prestonici priznao da najviše voli srpsku hranu.
Uz osmeh je ispričao da se osoblju hotela u kojem je smešten žalio što na meniju nema domaćih specijaliteta, zbog čega je od direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca dobio obećanje da će jesti u nekom od dobrih beogradskih restorana, verovatno – mućkalicu.
Osamdesetpetogodišnji dirigent već više od šest decenija je prisutan na svetskoj muzičkoj sceni. Maestro je poslednji put predvodio Beogradsku filharmoniju 2017. godine kao specijalni gost prvog koncerta na otvorenom u istoriji ovog orkestra.
Pamte se njegovi brojni nastupi s Beogradskom filharmonijom, među kojima je i donatorski koncert kojim je Mehta pomogao ostvarenje velikog filharmonijskog sna – prve turneje po SAD koju je orkestar realizovao u oktobru 2014. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala