Ruska fabrika pravi avionsku raketu „dva u jedan“: Probija bunkere, ni ukopavanje ne pomaže

© © Screenshot: Ministry of Defence of the Russian FederationPusk rossiйskoй raketы "vozduh-vozduh" R-37M s istrebitelя Su-35S
Pusk rossiйskoй raketы vozduh-vozduh R-37M s istrebitelя Su-35S - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Ruska vojska u okviru državnog programa naoružanja za 2018-2027. dobija najsavremeniju vojnu tehniku, međutim, kako je ranije izjavio Vladimir Putin, odbrambena industrija suočava se sa zadatkom diverzifikacije proizvodnje. Jedno od preduzeća koje uspešno rešava problem diverzifikacije je kompanija „Novosibirska fabrika veštačkih vlakana“.
Dopisnik Sputnjika Ivan Surajev razgovarao je sa generalnim direktorom akcionarskog društva „Novosibirska fabrika veštačkih vlakana“ (ulazi u sastav Državne korporacije za promociju razvoja, proizvodnje i izvoza visokotehnoloških industrijskih proizvoda „Rosteh“) Glebom Varenicom o municiji, kao i o perspektivnim civilnim projektima koji će ovom preduzeću omogućiti uspešan rad nakon smanjenja broja porudžbina od Oružanih snaga Rusije.
Na pitanje kakvi su zadaci koje „Rosteh“ postavlja novosibirskom preduzeću, direktor je objasnio da „Novosibirska fabrika veštačkih vlakana“ uspešno izvršava zadatke državnih odbrambenih narudžbina i ispunjava naloge za odbrambeni sektor na vreme.
„Aktivno radimo na predugovaranju za 2022-2023. godinu i takođe povećavamo asortiman civilnih proizvoda. Krajem prošle godine civilni udeo iznosio je skoro 30 odsto ukupne proizvodnje“, rekao je Varenica.
„Da se vratim na vojnu temu, naša glavna proizvodnja su granate za višecevne raketne sisteme ‘Smerč’, ‘Tornado S’, avionske bombe OFZAB-500, nevođene avionske rakete S-13 i njihove modifikacije i niz drugih, ne manje složenih i zanimljivih proizvoda“.
On je istakao da je svojevremeno ova kompanija proizvodila bojeve glave svetski poznatog taktičkog raketnog sistema „Iskander“.
„Najperspektivniji proizvod za nas danas je municija za raketni sitem ‘Tornado S’“.
© Foto : Novosibirska fabrika veštačkih vlakanaDirektor fabrike „Novosibirska fabrika veštačkih vlakana“ Gleb Varenica
Direktor fabrike „Novosibirska fabrika veštačkih vlakana“ Gleb Varenica - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Direktor fabrike „Novosibirska fabrika veštačkih vlakana“ Gleb Varenica
Direktor je dodao da ova fabrika aktivno sarađuje i sa „Rosoboroneksportom“ (preduzeće za uvoz i izvoz vojnih proizvoda).
„Jedan od najvažnijih događaja za naše pogone je obnova sklapanja raketa za legendarni višecevni raketni sistem ‘Grad’. Postavljen nam je zadatak i mi smo ih za kratko vreme pustili u proizvodnju. Ovaj proizvod nije se montirao u fabrici od kasnih 1980-ih“, naglasio je on.
U fabrici su nedavno počeli da se opremaju i montiraju nove avionske rakete, ove godine postoje planovi za proizvodnju još dva nova proizvoda za vazduhoplovni sektor, dodao je Varenica.
Kako je objasnio, preduzeće prikazuje svoje proizvode na sajmovima naoružanja i tehnike u Rusiji i inostranstvu, gde su prikazane makete nevođenih avionskih raketa S-13T, S-13OF, S-13DF.
„Ove godine na Međunarodnom vazduhoplovnom i kosmičkom salonu planiramo da predstavimo novu nevođenu avionsku raketu S-13B koja kombinuje karakteristike dve nevođene rakete S-13T i S-13OF“, primetio je direktor fabrike.
CC0 / Vitaly V. Kuzmin / Avionska raketa S-13DF
Avionska raketa S-13DF - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Avionska raketa S-13DF
On je objasnio da je glavni zadatak rakete uništavanje ranjive tehnike i vojne tehnike u armiranobetonskim skloništima. S-13B može da probije do 6 metara tla ili jedan metar armiranog betona prekrivenog zemljom na dubini 2-3 metra. Raketa može da uništi do 20 kvadratnih metara piste.
„Takođe postoji interesovanje za nevođenu avionsku raketu S-13DF sa visokoeksplozivnom bojevom glavom opremljenom jednotaktnom detonirajućom smesom. Municija kalibra 122mm pogađa lako ranjivu vojnu tehniku smeštenu na neravnim terenima, pećinama, šumama i otvorenim utvrđenjima“, naveo je on.
Kako je rekao, učešće na sajmovima daje mogućnost da se prikaže sopstvena proizvodnja potencijalnim klijentima i susret sa kolegama radi razmene iskustava.

Proizvodnja industrijskih eksploziva

S obzirom da strategija razvoja „Rosteha“ pretpostavlja dostizanje „pariteta“ u proizvodnji civilnih i vojnih proizvoda posle 2025. godine, „Novosibirska fabrika veštačkih vlakana“ danas ima nekoliko „civilnih“ projekata i ideja za budućnost koji će omogućiti da reši zadatak diverzifikacije, objasnio je on i dodao da je jedan od glavnih pravaca delatnosti ovog preduzeća, koji nije vezan za državne odbrambene narudžbine, proizvodnja industrijskih eksploziva koji se koriste u seizmičkim istraživanjima.
„Presovani TNT blokovi različitih modifikacija stavljaju se u posebno polimerno kućište. Ukoliko je potrebno, nekoliko plastičnih blokova može se brzo povezati u lanac, čime se dobija neophodna težina. Osim toga, ovaj proizvod se ‘ne plaši’ temperature: on se upotrebljava na temperaturama od minus 50 do plus 50 stepeni Celzijusa. To je glavna prednost naših TNT blokova“, naglasio je Varenica.
On je dodao da ovo preduzeće proizvodi i presovani eksploziv T-400G koji se koristi za eksplozije u različitim vodenim kanalima, sa periodom boravka u vodi do šest dana.
CC0 / Vitalykuzmin.net / Avionska bomba OFZAB-500
Avionska bomba OFZAB-500 - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Avionska bomba OFZAB-500
Govoreći o glavnim potrošačima proizvoda ove kompanije, direktor je rekao da su to najveće kompanije u Rusiji i susednim zemljama koje vrše seizmička ispitivanja. Preduzeće sprovodi ceo ciklus od razvoja, ispitivanja i direktne proizvodnje novih proizvoda do odlaganja eksploziva, za šta ima sve potrebne proizvodne pogone, poligon za ispitivanja i skladišta.
„Osim serijske proizvodnje industrijskih eksploziva, kompanija razvija i nove vrste proizvoda. Skoro 25 godina fabrika je proizvodila trakaste eksplozivne naboje LVV-11-1 za potrebe Ruske železnice (RŽD)“, dodao je on.
Varenica je naglasio da ova fabrika planira da u najskorije vreme značajno poveća obim proizvodnje i proširi asortiman kako visokotehnoloških civilnih proizvoda, tako i tradicionalnih odbrambenih proizvoda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala