Novakova lekcija „specijalcu sa zadatkom“

© AP Photo / Alberto PezzaliNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Novak Đoković nikako da dobije mira na ovogodišnjem Vimbldonu – taman što je „postavio publiku na svoje mesto“, nakon niza provokacija, zbog čega je čak posegnuo i za psovakama na srpskom jeziku, neprijatnost ga je čekala i na konferenciji za medije.
Švajcarski teniser Rodžer Federer  - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Federeru se ovo nikada nije desilo!
Đoković ne igra na vrhunskom nivou, ali prikazuje odlične predstave dovoljne da korak po korak ide ka cilju – odbrani titule na Vimbldonu.
Poslednji u nizu koraka bio je mađarski teniser Marton Fučovič, koga je Đoković „počistio“ sa 3:0, ali to nije bilo dovoljno dobra tema za Vilijama Vajbauma, čoveka koji je dobio priliku da postavi prvo pitanje na konferenciji za medije.
I učini taj čin neprijatnim svima, delom čak i sebi.
„Nije bilo nužno da ovo bude prvo pitanje jer nije u vezi sa duelom koji se dogodio, ne odnosi se ni na sledeći, više je osvrt... Kako izgleda biti nešto kao loš momak i juriti rezultate Federera i Nadala sve ove godine?“, glasilo je pitanje.
Jasno je, uvod u pitanje je značio da postavljaču nije bilo prijatno da to radi, ali je ipak to uradio – s namerom.
© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Novak Đoković
Namera je otkrivena pošto je objavljeno da pitanje nije postavio novinar, već producent renomirane američke televizijske mreže ESPN, Vilijam Vajbaum, što je po svemu nesvakidašnje jer bi na konferencijama za novinare trebalo da budu upravo to – novinari!
Vajbaum to jeste bio, bar prema njegovoj zvaničnoj biografiji, u kojoj je naveo da ima diplome osnovnih i master studija žurnalističkih nauka stečene na Nortvestern univerzitetu, 1982. i 1983. godine.
I samim tim bi trebalo da zna, a i znao je, čim je imao uvod kakav je imao, pitanja na konferenciji za medije bi trebalo da budu u vezi sa događajem u vezi koga je sazvana konferencija.
Da su neke druge ličnosti ili neke druge okolnosti, pa i da se ima razumevanja, ovako – Đoković je više nego dostupan za izjave i komentare, retko da se neki medij sa anglosaksonskog govornog područja može požaliti na Đokovićevo odbijanje.
​Ali, Vajbaum je na konferenciju došao sa razlogom, sa svoje producentske uloge se „spustio“ na novinarsku i uradio ono zbog čega bi mu svi profesori komotno mogli da obore sve stečene diplome.
Specijalan posao je preuzeo na sebe i ispao „glup u društvu“, kako zbog pitanja, tako i zbog smirenog, gospodstvenog i diplomatskog odgovora koji je dobio od najboljeg tenisera sveta, sina Beograda, Banjice, Srbije, Kosmeta i Crne Gore.
„Ne smatram sebe lošim momkom. Mislim, to je vaše mišljenje... Ne jurim nikoga. Pravim sopstveni put, svoju istoriju. Privilegovan sam što sam deo istorije ovog sporta koji volim. Kao što sam rekao na terenu, poznato mi je mnogo statistike, ali ne znam sve. Ipak, to me motiviše da igram najbolji tenis na događajima koji su najbitniji u našem sportu“, odgovorio je Đoković.
Jasno, glasno, smireno i čvrsto, a specijalac će morati da pronađe neki drugi način da isprovocira Đokovića ili bar da pronađe nekoga drugog spremnog i vičnijeg tome, pošto je svoj nastup više nego loše „isproducirao“.
O odnosu zapadnog sveta prema Đokoviću, medija i kritikama, nedavno je za Sputnjik sport govorio njegov otac Srđan Đoković.
► Rodžer Federer i „nešto iza ćoška“
► Đoković pokazao odliku najvećih i plasirao se u polufinale Vimbldona!
► Novak dobio sramno pitanje od novinara: „Jedno od najgorih koje sam čuo“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala