Kurti poručio regionu: Svi parlamenti da usvoje rezoluciju o genocidu u Srebrenici

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
„Nama je veoma drago što smo bili u mogućnosti da juče usvojimo Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u Skupštini Republike Kosovo, i na taj da način vršimo dužnost kao predstavnici našeg naroda“, reko je Aljbin Kurti i pozvao parlamente država regiona da takođe usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
Rezolucija je usvojena sa 89 glasova za, niko nije bio protiv i niko suzdržan (poslanici Srpske liste su napustili zasedanje).
„Nama je veoma drago što smo bili u mogućnosti da juče usvojimo Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u Skupštini Republike Kosovo, i na taj da način vršimo dužnost kao predstavnici našeg naroda, da osudimo ovaj gnusni genocid koji je, kao što sam rekao i u mojem jučerašnjem govoru u Skupštini, jeste najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata. Mi smo oštro osuđivali genocid srpskog režima u Srebrenici. I to ne samo ubistva nego i sva kršenja ljudskih prava. Znamo da ima više od 1.000 Bošnjaka koji se još vode kao nestala lica. Takođe, i mi na Kosovu imamo 1.632 naša građanina koji se još uvek vode kao nestali zbog toga što ne znamo šta se desilo s njima tokom devedesetih", kazao je Kurti.
Dodao je kako mu je drago da nova Vlada tzv. Kosova najzad u Skupštini ima stabilnu većinu.
„To nam je omogućilo da usvojimo Rezoluciju koja jeste, ponavljam, bila naša dužnost prema miru, pravdi, demokratiji i prema našoj najnovijoj istoriji“, istakao je Kruti.
Kurti je pozvao parlamente država „regiona da takođe usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici“.
„Mi osim što smo osuđivali genocid srpskog režima u Srebrenici 1995. godine, takođe smo osuđivali svaku tendenciju namernog, javnog negiranja genocida u Srebrenici, i to s ciljem omalovažavanja žrtava i prikrivanja počinjenih zločina. Mi znamo da je i Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici, a smatramo da bi to trebalo da učine i drugi parlamenti u regionu. Mi smatramo da oni koji negiraju genocid u Srebrenici na neki način smatraju da je to trebalo da se dogodi. Poistovećuju se sa zločincima. Moram da kažem da na taj način drže živim san o ponavljanju genocida“, konstatovao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.
Vrlo jasno je poručio da onaj „koji negira genocid koji se desio ostavlja otvorena vrata ponavljanju genocida“.
„Zato smatramo u kontekstu Rezolucije o Srebrenici, koliko god je važno da se osuđuje genocid u Srebrenici kao takav, takođe je veoma važno da se veoma oštro osuđuje svaka tendencija negiranja genocida. Najpre mi svi moramo, naravno, da izražavamo duboku žalost zbog nevino stradalih ljudi. Takođe, treba da pozivamo da se sve međunarodne institucije, i one u regionu, da rade sve da bi se stvorila pravda. Istovremeno, veoma je važno da se osuđuju i genocid i negiranje genocida“, stav je premijera Krutija.

Kurti smatra da se suština problema nalazi u Beogradu.

"Na neki način proces raspada Jugoslavije nikada nije tretiran sa introspekcijom u Beogradu, pa da oni uvide da, zapravo, su uzroci onoga što se desilo tokom devedesetih. Beograd želi da mnogo govori o statusa Kosova koje je završena stvar, jer je Kosovo nezavisna država, zapravo bi trebalo da malo razmišljaju o statusu Srbije. Dakle, kakav je status Srbije posle raspada Jugoslavije. To treba da se iskreno razmotri u Beogradu, od političkih i ne samo političkih elitama tamo. S druge strane, da gledaju ka budućnost time što će se priznati prošlost i ono što s uradili, počevši, od Slovenije, pa Hrvatske, BiH, pa na kraju, i na Kosovu. Dakle introspekcija u Beogradu, jedna kritika onog što se desilo devedesetih je ta koja najviše nedostaje naše regionu“, smatra premijer Kosova.
Problem je, kaže, jer Beograd ne želi da diskutuje sa samim sobom o tome kakav status za Srbiju želi u 21. veku.
„Ne možemo krenuti dalje sa ljudima koji imaju nostalgiju za Miloševićevom Jugoslavijom. Takođe, ne možemo da idemo dalje sa ljudima koji negiraju prošlost i zločine koje su se dešavali. Ja ne želim da mi budemo opsednuti istorijom, ali negiranje istorije i raznih uzroka koje mi znamo, ne iz knjiga, već iz našeg iskustva - ne može da nam bude odrednica za bolju budućnost. Mi treba da težimo evropskim integracijama i evroatlantskim integracijama, ali moramo da razmišljamo o prošlosti, da bismo na iskreni način i na dobrosusedskim odnosima krenuli ka boljoj budućnosti. Mislim da ne treba biti opsednut istorijom, ali ni negirati istoriju, jer ko negira istoriju, nema dobru budućnost“, naveo je Kurti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala