Kazna EU od milijardu dolara nemačkim automobilskim gigantima

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaPosetiteli u avtomobilя BMW Concept 4 na meždunarodnom avtomobilьnom salone vo Frankfurte
Posetiteli u avtomobilя BMW Concept 4 na meždunarodnom avtomobilьnom salone vo Frankfurte - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Evropska komisija je izrekla danas novčanu kaznu od milijardu dolara najvećim nemačkim proizvođačima automobila, navodeći da su se tajno dogovarali da ograniče razvoj i uvođenje automobilskih sistema za kontrolu emisije gasova.
„Dajmler“, „Be-Em-Ve“, „Folksvagen“, „Audi“ i „Porše“ izbegli su da učestvuju u konkurentskoj utakmici s tehnologijama za ograničavanje zagađenja vazduha iz automobila na benzinski i dizel pogon, saopštila je EK, prenosi agencija AP.
„Dajmler“ nije kažnjen jer je Komiji otkrio postojanje kartela.
Šefica antimonopolskog regulatora EU Margret Vestager izjavila je da su te kompanije, iako su imale tehnologiju za veće smanjenje štetnih emisija od propisanih limita i izbegavale učešće u konkurentskoj utakmici u toj oblasti čime su uskraćivale potrošačima šansu da kupuju automobile koji manje zagađuju životnu sredinu.
„Fabrike se međusobno takmiče i kada je u pitanju smanjenje emisije ugljenika iz automobila. Ovi proizvođači su namerno izbegavali nadmetanje s filterima za bolje prečišćavanje nego što to zahtevaju EU standardi o emisiji. I to su činili uprkos tome što je odgovarajuća tehnologija dostupna. Ta njihova praksa je nelegalna“, rekla je Vestagerova.
Ovo je prvi put da je Evropska komisija izrekla novčane kazne zbog kočenja i neučestvovanja u tehnološkom razvoju, a ne zbog uobičajenih slučajeva kao što je dogovaranje cena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala