Da Vinčijeva „Medveđa glava“ na aukciji - očekuje se cena od 12 miliona evra /foto/

© WikipediaLeonardo da Vinči, autoportret
Leonardo da Vinči, autoportret  - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Mali crtež glave medveda čuvenog slikara Leonarda da Vinčija ponuđen je na aukciji u Londonu gde se očekuje da dostigne cenu od oko 12 miliona funti.
Dimenzija sedam puta sedam centimetara, „Medveđa glava“ ima više od 500 godina.
Moguće je da će ovaj crtež cenom premašiti prethodni Da Vinčijev crtež „Konj i jahač“, koji je prodat 2001. godine.
​Prema podacima aukcijske kuće „Kristi“, ovo je jedan od samo nekoliko crteža italijanskog renesansnog majstora, koji su i dalje u privatnom vlasništvu.

Crtež je urađen takozvanom silverpoint tehnikom na bledom pink-bež papiru i jedan je od samo nekoliko Da Vinčijevih crteža na kojima su životinje. Crtež datira iz 1480-ih godina.

Crtež je urađen takozvanom silverpoint tehnikom na bledom pink-bež papiru i jedan je od samo nekoliko Da Vinčijevih crteža na kojima su životinje. Crtež datira iz 1480-ih godina.
Leticija Mason, ekspert za crteže starih majstora u „Kristiju“, opisala je tehniku silverpoint kao veoma tešku jer ona ne dopušta grešku.
Ova tehnika podrazumeva korištenje srebrnog štapića na posebno pripremljenom papiru na kome ostaju tragovi i linije, a što zahtijeva osetljiv dodir i pritisak.
Masonova je rekla da je Leonardo bio fasciniran prirodom i životinjama.
Inače, stručnjaci ukazuju na očigledne sličnosti sa još jednim, poznatijim delom – slikom „Dama sa hermelinom“. Tamo je glava hermelina nacrtana u potpuno istoj perspektivi kao glava medveda ovde. Postoji čak i pretpostavka da je crtež bio nešto poput pripremne studije za platno.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala