Da li vlažne maramice mogu da zamene sapun i vodu

CC0 / / Vlažene maramice
Vlažene maramice - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Mnogi ljudi su navikli da vlažnim maramicama zamenjuju sapun i vodu jer je to praktičnije. Doktorka Julija Galijamova objasnila je koliko ovaj proizvod može da bude efikasan u ubijanju klica i bakterija.
„Naravno, maramice ne mogu zameniti pranje ruku jer je jedan od glavnih uslova higijene pranje ruku pod mlazom vode i skidanje prljavštine najmanje 10 sekundi. Pored toga, koristimo antibakterijske proizvode kao što je sapun. Naravno, ovako detaljno pranje ruku ne dobijamo vlažnom maramicom. Maramicom se uklanja samo gornja nečistoća, nema dubinskog čišćenja“, objasnila je ona za Sputnjik mundo.
Galijamova je dodala da vlažne maramice obično nemaju dovoljno antibakterijskog dejstva.
„Sadrže uglavnom hidrantne kreme i vodu. Antiseptici se retko dodaju, osim ako maramice nisu na bazi alkohola. A prema preporukama SZO, sredstvo za dezinfekciju ruku treba da sadrži 70 posto alkohola“, navodi dermatolog.
Vlažne maramice bi trebalo imati pri ruci kada sapun i voda nisu u blizini. Ali morate shvatiti da je ovo privremena mera.
„One mogu biti prva pomoć u okolnostima u kojima ne možete da operete ruke. Ako otvorite haubu automobila, zaprljate se na ulici ili morate očistiti bankomat“, zaključila je ona.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala