EU predlaže Rusiji priznavanje kovid sertifikata, Kremlj pozdravlja inicijativu

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaPotvrda o vakcinaciji
Potvrda o vakcinaciji - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Brisel je predložio Rusiji da se razgovara o mogućnosti njenog priključivanja programu kovid sertifikata i da se razgovara o međusobnom priznavanju dokumenata o vakcinaciji, rekao je ambasador Evropske unije u Moskvi Markus Ederer. Kremlj je pozitivno odreagovao na ovu inicijativu.
Prema rečima diplomate, zakonodavstvo omogućava da Evropska komisija prizna ekvivalentnost dokumenata izdatih u drugim zemljama.
„Predložili smo ruskom Ministarstvu zdravlja da se održe takve diskusije i ukoliko one budu uspešne, smanjiće broj problema sa kojima se sada suočavaju putnici“, rekao je Ederer.
Takođe je dodao da je zasad rano govoriti o tome kada će se granice u potpunosti otvoriti. Međutim, ističe Ederer, zemlje bi trebalo da teže rešavanju pitanja o sertifikatima o vakcinaciji radi olakšavanja kretanja ljudi.
Takođe je dodao da su Rusi na prvom mestu po dobijanju šengenskih viza.
„Broj se smanjio zbog pandemije, ali i sada su Rusi najbrojnija grupa po predatim zahtevima i po dobijenim šengenskim vizama“, precizirao je on.
Ederer je istovremeno odbacio tvrdnje da je priznavanje vakcina u EU, uključujući i rusku „Sputnjik Ve“, politizovano.
Prema njegovim rečima, on se sastajao sa inspektorima Evropske agencije za lekove koji su tehnički stručnjaci.
„Proces sertifikovanja ruske vakcine ne bi trebalo da bude politizovan. To je poverljiv proces. On je u toku i naziva se trenutni pregled, trenutno se sprovodi na 'Sputnjiku Ve'. Siguran sam da će se završiti racionalno i nepristrasno“, rekao je diplomata.

Kremlj – neprihvatljiva diskriminacija vakcina

 „Kompromis je definitivno moguć. Ta izjava ambasadora je izvanredna i veoma pozitivna“, prokomentarisao je Peskov predlog Brisela da se razgovara o uključivanju Rusije u evropski sistem kovid sertifikata.
Prema njegovim rečima, diskriminacija vakcina i njihovih proizvođača je neprihvatljiva za demokratsko društvo.
„U stvari je jasno da mogu postojati različiti stavovi, jasno je da Evropska agencija još nije priznala naš 'Sputnjik Ve'. Nastavlja se rad u tom pravcu. Da, posao je mukotrpan, težak“, rekao je Peskov.
Na pitanje da li će Rusija biti spremna da prizna sertifikate o vakcinaciji drugih zemalja, Peskov je odgovorio da o svemu treba razgovarati.
„Sve zavisi od sitnica, od uslova. Najvažnije je razgovarati i počinjati kontakte u toj oblasti“, istakao je on.
Kako kaže, priznavanje vakcina se u svakoj zemlji realizuje prema određenom algoritmu akcija.
„Nemam potrebna znanja, ne mogu reći kakav algoritam deluje kod nas u zemlji... Ali definitivno smo protiv politizovanja u toj oblasti, protiv toga da u toj sferi deluju neki lobisti i protiv nepoštene konkurencije“, precizirao je Peskov.
Kako je dodao, ruska vakcina protiv virusa korona će biti priznata u EU ukoliko se odbace politizacija i lobiranje.
Takođe je poručio da su ruske vakcine protiv virusa korona prilično efikasne čak i protiv novih sojeva virusa korona.
Ranije je šef RFPI Kiril Dmitrijev rekao da Evropska agencija za lekove tokom ispitivanja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ nije imala nikakve kritične napomene ni kada je reč o proizvodnom, ni kliničkom delu.
U EU je od 1. jula na snazi sistem kovid sertifikata koji se izdaju vakcinisanim, osobama koje su preležale kovid-19, kao i osobama sa negativnim PCR testom.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala