Bela kuća upozorava Rusiju: Ako ne učinite nešto sa hakerima, mi ćemo

© REUTERS / CHERISS MAYBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Vašington namerava da preduzme mere protiv hakera „iz Rusije“ ukoliko ruske vlasti ne reše da to same učine, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„Na visokom nivou komuniciramo sa ruskim vlastima, sa kolegama. Nastavljamo da šaljemo jasan signal – ako ruska vlada ne može ili neće da deluje protiv kriminalaca sa sedištem u Rusiji, to ćemo učiniti mi“, rekla je Psaki.
Imajući u vidu nedavne navode agencije „Blumberg“ da su hakeri napali najmanje 200 kompanija koje pružaju IT-usluge malom i srednjem biznisu, a da iza toga navodno stoji hakerska grupa REvil kojoj se pripisuju veze sa Rusijom, portparolka je rekla da SAD nastavljaju da prikupljaju detalje o tome da li se incident dogodio uz saznanje ili odobrenje ruske vlade.
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Ruski ambasador u SAD: Moskva nije učestvovala u sajber-napadima na američke kompanije
„Iako obaveštajna zajednica još uvek nije nikome pripisala napad i još uvek nemamo nove informacije u vezi sa počiniocima, stručnjaci za bezbednost slažu se da kriminalna grupa REvil deluje iz Ruske Federacije i ima predstavništva širom sveta“, objasnila je.
Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden izjavio je u subotu da ne misli da iza nedavnog hakerskog napada stoji Moskva.
Zapadne zemlje više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i sajber-napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da Zapad nije naveo nikakve dokaze. Moskva je više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala