Vučiću, Putinu i Guterešu plakete za doprinos očuvanju kulture sećanja na žrtve Jasenovca /foto/

© Sputnik / Lola Đorđević „Memorijalna Plaketa Jasenovačkih mučenika“, predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu
„Memorijalna Plaketa Jasenovačkih mučenika“, predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, generalnom sekretariju Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, dojučerašnjem predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu, patrijarhu Porfiriju, juče su u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti dodeljene plakete za doprinos očuvanju kulture sećanja na žrtve Jasenovca.
Povodom obeležavanja 80 godina od početka ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, podizanja ustanaka na ovim prostorima protiv fašizma i nacizma, kao i Dana Pobede nad fašizmom, Glavni odbor Udruženja logoraša Jasenovac dodelio je plakate i zahvalnice i akademicima, naučnicima i publicistima iz Srbije i inostranstva, kao i Srbima iz regiona i dijaspore, umetnicima, novinarima koji su dali doprinos očuvanju kulture sećanja na žrtve Jasenovca, jednog od najbrutalnijih logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDobitnici Plaketa i Zahvalnica Jasenovačkih stradalnika
Dobitnici Plaketa i Zahvalnica Jasenovačkih stradalnika - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Dobitnici Plaketa i Zahvalnica Jasenovačkih stradalnika
Plakate su uručene i svima koji su dali podršku Predlogu rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, koja je upućena Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje 16. marta 2021. Priznanja su uručena preživeloj deci logorašima Jeleni Buhač Radojičić, Smilji Tišmi, Gojku Rončeviću, Lazaru Kosanoviću, prof. dr Gideonu Grajfu, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, akademicima Jeleni Guskovoj, Vasiliju Krestiću, Ljubodragu Dimiću i Matiji Bećkoviću, predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću, ambasadorima Izraela i Rusije Jahelu Vilanu i Aleksandru Bocan-Harčenku, ambasadoru dr Ljiljani Nikšić, Darku Tanaskoviću, Draganu Simeunoviću, Međunarodnoj ekspertskoj grupi GH-7, novinaru Majklu Frojndu, nekolicini narodnih poslanika, v. d. glavnog i odgovornog urednika „Politike” Marku Albunoviću, novinarima „Politike” Slobodanu Kljakiću, Biljani Baković, Mirjani Sretenović i mnogim drugim...
© Sputnik / Lola ĐorđevićAkademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Akademik Matija Bećković
Matija Bećković je istakao da nije bilo Jevreja, mi bismo bili ućutkani i za naše stradanje ne bi se znalo.
Podsetio je da mi nemamo svoj Jad Vašem, a da je na mestu velikog stradanja u Jasenovcu postavljen  Kameni cvet – „da nema gde da se zapali sveća”.
© Sputnik / Lola Đorđević„Memorijalne Plakete Jasenovačkih mučenika“
„Memorijalne Plakete Jasenovačkih mučenika“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
„Memorijalne Plakete Jasenovačkih mučenika“
Akademik Krestić je primetio da u našem društvu i dalje postoji zadrška, čak i kod nekih naših političarima, kada se govori o Jasenovcu. Podsetio je da je SANU pre dve nedelje digla glas zbog toga što se broj žrtava u Jasenovcu, u nekim našim krugovima, čak i u Muzeju žrtava genocida, smanjuju, dok se zločini koji su počinili Srbi neosnovano i sistematski uvećavaju.
© Sputnik / Lola Đorđević Ceremonija uručenja „Memorijalnih Plaketa i Zahvalnica Jasenovačkih mučenika“
 Ceremonija uručenja „Memorijalnih Plaketa i Zahvalnica Jasenovačkih mučenika“  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ceremonija uručenja „Memorijalnih Plaketa i Zahvalnica Jasenovačkih mučenika“
Darko Tanasković je naglasio da pojedinac može da učini mnogo da sećanje na strahote poput jasenovačke nastavi da živi i da opominje.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAkademik Darko Tanasković
Akademik Darko Tanasković - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Akademik Darko Tanasković
Danijela Danon, generalni sekretar Saveza jevrejskih opština Srbije, takođe dobitnik plakete, ukazala je da je saosećanje moćno oružje protiv bezrazložne mržnje.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDanijela Danon, generalni sekretar Saveza jevrejskih opština Srbije
Danijela Danon, generalni sekretar Saveza jevrejskih opština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Danijela Danon, generalni sekretar Saveza jevrejskih opština Srbije
"Pojedinačno pamćenje svedoka treba da preraste u kolektivno sećanje čovečanstva kroz obrazovanje. Holokaust nije počeo gasnim komorama nego rečima. Ravnodušnost pred zlom nije samo mirenje sa njim već i saučesništvo", poručila je ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala