Opsadno na Haitiju, supruga ubijenog predsednika u kritičnom stanju /foto/

Pratite nas
Vršilac dužnosti premijera Haitija Klod Žozef proglasio je danas opsadno stanje u zemlji, nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza. Supruga haićanskog predsednika Martina Moiz ranjena je iz vatrenog oružja u rezidenciji u Port-o-Prensu i nalazi se u kritičnom stanju.
Ona će biti prebačena u bolnicu u Majamiju, izjavio je ambasador Haitija u SAD Bošit Edmond, preneli su američki mediji.
Vršilac dužnosti premijera Haitija Klod Žozef je rekao da ne želi da nacija "upadne u haos" nakon ubistva predsednika.
On je dodao da je odluka o proglašenju opsadnog stanja doneta na vanrednom sastanku saveta ministara.
Prema zakonu Haitija, postoje tri nivoa vanrednog stanja - vanredno stanje je najniži nivo, sledi opsadno stanje, a najviši nivo je ratno stanje.
Opsadno stanje znači da su sve granice zatvorene, kao i da se privremeno uvodi vojno stanje, a vojska Haitija i Nacionalna policija Haitija imaju ovlašćenja za sprovođenje zakona.
Žozef je pozvao građane da budu smireni i obećao da će privesti pravdi umešane u ubistvo predsednika.
Predsednika Haitija Žovenela Moiza ubili su neidentifikovani napadači u njegovoj rezidenciji tokom noći u nehumanom i varvarskom činu, a predsednikova supruga je povređena, rekao je ranije danas Žozef.
O stanju supruge ubijenog predsednika Haitija danas su se u lokalnim medijima pojavljivale oprečne informacije, a „Haiti libre“ objavio je, pa potom obrisao vest o njenoj navodnoj smrti.
Napadači nisu identifikovani, ali je saopšteno da su neki od njih govorili španskim jezikom.
Govoreći na lokalnoj radio stanici, premijer Žozef rekao je da je napad izvela „naoružana grupa komandosa“ koja je „uključivala strane elemente“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala