Šef ruske delegacije: Nemamo koristi od učešća u PS OEBS, pauza bi dobro došla

© Foto : Sputnjiku ustupio Filip FićovićZastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Rusija u ovom trenutku nema koristi od učešća u Parlamentarnoj skupštini OEBS i bilo bi dobro napraviti pauzu, smatra šef ruske delegacije u toj organizaciji i potpredsednik Dume Petar Tolstoj.
„Stvar je u tome što političku odluku u vezi sa spoljnom politikom donosi predsednik Rusije. Moje lično mišljenje je da trenutno Rusija nema nikakve koristi od učešća u toj organizaciji. Ne bi bilo loše da napravimo pauzu“, rekao je Tolstoj u intervjuu za emisiju na Jutjubu „Solovjov lajv“.
On je dodao da PS OEBS zaobilazi međunarodno pravo „kako bi to išlo u prilog normama i pravilima koje sami diktiraju“.
Tolstoj se osvrnuo i na temu članarina u toj organizaciji, podsetivši da visina članarine zavisi od površine teritorije i broja stanovnika zbog čega Rusija plaća 20 puta više od Ukrajine, 15 puta više od Češke i 26 puta više od baltičkih država.
Upitan da li Rusija plaća da bi učestvovala u „gnusnoj rusofobnoj samovolji“, on je odgovorio: „Uglavnom, da.“
„U poslednjih pet godina od 40 pitanja koja su se ticala Rusije onih na kojima je moglo da se radi bilo je dva ili tri. Eto takav je odnos. … Možda i ne vredi trošiti narodni novac na to. Bolje bi bilo iskoristi taj novac u zemlji i pomoći kome je potrebno“, dodao je Tolstoj.
Podsetimo, delegacija Rusije u PS OEBS napustila je juče sastanak u znak protesta zbog kršenja propisa.
Prema Tolstojevim rečima, skupština je prekršila propis - da se odluke donose na osnovu dve trećine glasova članova skupštine, a ne na osnovu dve trećine poslanika koji učestvuju na zasedanju – onlajn ili lično.
Na dnevnom redu skupštine su se nalazile dve rezolucije: jedna se odnosi na procenu delovanja Rusije prema Ukrajini i Krimu koja je dobila podršku samo 126 članova skupštine, dok druga, koja osuđuje delovanje beloruskih vlasti prema opoziciji, dobila je podršku 122 člana skupštine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala