Ruska Duma upozorava London: Hodate po tankom ledu

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaDržavna duma Rusije
Državna duma Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
London mora da bude svestan posledica svojih postupaka, svaka provokacija u blizini ruskih granica podrazumevaće oštar i adekvatan odgovor, izjavio je predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki povodom reči šefa Forin ofisa da će britanski brodovi nastaviti da plove „ukrajinskim vodama“.
„Ministar spoljnih poslova Velike Britanije odlučio je da nastavi sa provokativnom retorikom govoreći o izgledima za nove pomorske pohode britanskih razarača ka obalama Krima. Rizikujući da daje takve izjave, šef britanske diplomatije Dominik Rab mora da bude svestan posledica i reakcije Rusije“, rekao je Slucki.
Prema njegovim rečima, „igre sa nezakonitim prelaskom granice u cilju demonstrativnog nepoštovanja izbora Krimljana biće presečene u korenu“, o čemu je i ranije bilo reči na najvišem nivou.
„Svaka nova slična provokacija će dobiti najoštriji i najadekvatniji odgovor ruskih graničara“, istakao je ruski političar.
S tim u vezi, poslanik ruske Dume Ruslan Balbek apelovao je na Britance da ne hodaju po „tankom ledu“.
On je upozorio one koji nameravaju drsko da ulaze u ruske teritorijalne vode da bi „mogli da padnu ili da se ozbiljno povrede“.
Podsetimo, ranije danas Rab je izjavio da će ratna mornarica Velike Britanije nastaviti da uplovljava u „teritorijalne vode Ukrajine“. Prema rečima Raba, britanski brod „Defender“, koji je uplovio u teritorijalne vode Rusije, išao je najkraćim i najdirektnijim putem (iz Odese u Batumi).
Reagujući na izjavu šefa Forin ofisa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će svaki put kada britanski brodovi budu narušavali granice Rusije biti preduzete odgovarajuće mere. Kako kaže, Moskva će iskoristiti čitav arsenal diplomatskih sredstva.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala