„Pozdrav, zovem se Tomas i daltonista sam“

© AFP 2023 / NAOMI BAKERTomas Dilejni
Tomas Dilejni - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Tomas Dilejni, reprezentativac Danske, preuzeo je dobar deo poslova u timu od odsutnog Kristijana Eriksena, momka koji je izbegao smrt na terenu,  uspeo je da odvede ekipu do polufinala Evropskog prvenstva – i ima zanimljivu životnu priču.
Leonardo Spinacola - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Ovacije za nesrećnog majstora fudbala /video/
Danac sa američkim i irskim korenima ima 29 godina, fudbaler je Borusije iz Dortmunda, a za seniorski tim Danske igra od 2013. godine, kao defanzivni vezista.
Iako pretežno ima odbrambene zadatke, on je za Dansku postigao gol u četvrtfinalu protiv Češke, već u petom minutu utakmice.
„Striger Larsen je centrirao iz kornera, a ja sam dao gol glavom. To je bila greška, ja sam se našao na mestu gde je trebalo da bude drugi igrač, tako smo vežbali prekide“, naveo je Dilejni.
Tomas je svoje zemljake oduševio i pre tri godine, kada se javio u jedan radio program gde je prethodno jedan navijač priznao da nije mogao da razlikuje razlike između dresova na prijateljskoj utakmici između Danske i Meksika.
On je naveo da ne može da prepozna razliku između crvene i zelene boje.
Sledeći poziv je oduševio naciju.
„Pozdrav, zovem se Tomas. Takođe sam daltonista, kao i navijač koji je govorio malopre. Nažalost, to se događa. Nedavno sam igrao utakmicu i nisam mogao da razlikujem saigrače od rivala“, rekao je Dilejni.
Ubrzo je dobio i pitanje za koga igra, a odgovor je bio iznenađujuć:
„Za reprezentaciju Danske!“
Dilejni, kao i navijač, ne prepoznaje razliku između crvene i zelene, a zanimljivost je da su to boje njegove reprezentacije i tadašnjeg kluba – Verdera iz Bremena.
„Teško je to objasniti. To je kao da vidite dve nijanse iste boje“, naveo je Dilejni.
Tokom meča protiv Meksika 2018. godine imao je posebnih poteškoća.
„Uglavnom imamo drugačije šortseve, ali tog puta smo i mi i oni nosili beli šorts. Dakle, bilo je komplikovano. Morao sam da gledam lica, ali sam to morao da uradim jako brzo, kako ne bih izgubio loptu“, istakao je Dilejni.
Pogledajte i kako je Kasper Šmajhel, golman reprezentacije Danske, pred polufinale prokomentarisao čuvenu englesku parolu: „Fudbal se vraća kući“:
​► Rekord koji bukvalno niko nije mogao da predvidi /video/
► Gore ne može – sukob roditelja posle šoka za Francuze
► Fudbalski skandal i dalje potresa Hrvatsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala