Pod budnim okom ruske flote i avijacije: Strani brodovi i avioni u Crnom moru /video/

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaLovci Su-30SM iznad Crnog mora
Lovci Su-30SM iznad Crnog mora - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Dva ruska lovca Su-30 poletela su kako bi sprečili američki izviđački avion Boing P-8 „Posejdon“ da naruši rusku granicu iznad Crnog mora, dok ruska flota prati akcije broda španske Ratne mornarice koji je uplovio u Crno more.
„Šestog jula uveče ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora iznad neutralnih voda Crnog mora identifikovala su vazdušnu metu kako se približava državnoj granici Rusije“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Kako bi se sprečilo narušavanje ruske granice u vazduh su podignuta dva lovca Su-30 iz dežurnih snaga pomorske avijacije i PVO Crnomorske flote.
„Posade ruskih lovaca identifikovali su vazdušnu metu kao avion američke Ratne mornarice Boing P-8 'Posejdon' i ispratili su ga iznad akvatorije Crnog mora. Let ruskih aviona realizovan je strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora. Nije dopušteno narušavanje granice Rusije“, konstatuje rusko Ministarstvo.
Istovremeno, Nacionalni centar za upravljanje odbranom Rusije saopštio je da je brod španske Ratne mornarice uplovio u Crno more.
„Snage i sredstva Crnomorske flote započele su kontrolu akcija patrolnog broda 'Rajo' Ratne mornarice Španije koji je 7. jula uplovio u vode Crnog mora zbog učešća u multinacionalnim vojnim vežbama oružanih snaga NATO-a i država-partnera 'Morski povetarac'“, navodi se u saopštenju.
Vojne vežbe „Morski povetarac“ (Sea Breeze-2021) traju od 28. juna do 10. jula u crnomorskom regionu. U njima učestvuje 5.000 vojnika, 40 aviona i 32 broda iz 32 zemlje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala