Novac za decu, škole, crkve... Ruski humanitarci pomažu srpskom narodu na Kosovu

© Foto : Sputnjiku ustupio Andrej Leonov„Serbian tifo“ – ruski humanitarci koji pomažu Srbima na Kosovu
„Serbian tifo“ – ruski humanitarci koji pomažu Srbima na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Prodavali su šalove i majice i organizovali humanitarne fudbalske turnire u Rusiji da bi skupili novac za srpske škole, crkve i narodnu kuhinju na Kosovu i Metohiji. Srpskoj deci iz južne pokrajine, koja već godinama posećuju Rusiju, plaćali su smeštaj i kupovali poklone za uspomenu. Oni su rusko volontersko udruženje „Serbian tifo“.
Naziv Udruženja, u slobodnom prevodu, znači „srpski navijači“ i ima koren u 2011. godini. Tada je na ruskoj društvenoj mreži „Vkontakte” oformljena stranica „Serbian tifo“, na kojoj su se okupljali strastveni ljubitelji fudbala iz Rusije, koji su međusobno delili informacije o srpskom fudbalu, srpskim navijačima i Srbiji.
U međuvremenu, članovi su procenili da je vođenje informativne stranice beskorisno i da bi bilo ispravno da zajedno pomognu nekome. Pet godina od osnivanja, internet stranica se pretvorila volontersko udruženje, koje je počelo da organizuje humanitarne akcije za Srbe sa Kosova i Metohije.
© Foto : Sputnjiku ustupio Andrej LeonovRuski humanitarci više puta su dolazili na Kosovo
Ruski humanitarci više puta su dolazili na Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ruski humanitarci više puta su dolazili na Kosovo

Ruski humanitarci pomažu Srbima na Kosovu

Prema rečima Andreja Leonova iz „Serbian Tifo“-a, Udruženje nije zvanično registrovano. Članovi se okupljaju kao prijatelji i trude da pomognu bratskom narodu. Kako kaže, videli su šta rade srpske humanitarne organizacije i, ugledajući se na njih, rešili su da pomognu koliko mogu.
„Za pet godina postojanja ’Serbian tifo’-a, učestvovali smo u brojnim i različitim akcijama. Pomagali smo školama, učestvovali u kupovini namirnica za narodne kuhinje, radili smo i tamo na licu mesta, pomagali hramovima i manastirima, pružali informativnu podršku trudeći se da govorimo o onome što se dešava na Kosovu. Takođe, devet godina u Moskvu dolazi grupa dece sa Kosmeta i mi smo kao volonteri dočekivali tu decu, radili kao prevodioci i pomagali im tokom putovanja“, predočava za „Sputnjik“ Leonov.
© Foto : Sputnjiku ustupio Andrej LeonovUdruženje je skupljalo priloge za srpske crkve na Kosovu
Udruženje je skupljalo priloge za srpske crkve na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Udruženje je skupljalo priloge za srpske crkve na Kosovu
Udruženje je pomoglo i izgradnju Omladinskog centra u Velikoj Hoči i posetilo Kosovo i Metohiju na Vidovdan. Leonov dodaje da se na sve načine trude da pomognu i nastavnicima ruskog jezika na Kosovu i da će nastaviti da pomažu Srbima iz južne pokrajine:
„Nastavljamo da radimo i kad vidimo da postoji neka interesantna akcija koju možemo da sprovedemo uz naše skromne mogućnosti odmah se aktiviramo: prodajemo majce, organizujemo turnire za prikupljanje pomoći i slično. Ne možemo da kažemo šta konkretno planiramo. Jednostavno, ako uočimo da je negde potrebna naša pomoć, a da mi možemo da je pružimo, odmah smo spremni da u tome učestvujemo“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Andrej LeonovUdruženje je davalo novac za namirnice za narodnu kuhinju na Kosovu
Udruženje je davalo novac za namirnice za narodnu kuhinju na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Udruženje je davalo novac za namirnice za narodnu kuhinju na Kosovu

Sve veća podrška

Kako godine prolaze, Udruženju se priključuje i pomaže mu sve više ljudi koji čak ni nemaju veze s fudbalom, već ih povezuje ljubav i želja da pomognu Srbiji, a pogotovo Srbima na Kosovu i Metohiji. Trenutno oko 90 odsto članova čine Rusi, a ostatak Srbi koji žive u Moskvi.
„Za nas su Kosovo i Metohija region Srbije za koji smatramo da mu treba posvetiti pomnu pažnju i davati mu pomoć. Treba mu pružiti što veće mogućnosti. Ostali regioni su takođe sjajni i tamo smo takođe radili, ali u ovom trenutku svi naši napori usmereni su na pomoć upravo stanovnicima Kosova“, istakao je Leonov.
Iako već godinama nisu samo grupa strastvenih ljubitelja srpskog fudbala, već i humanitarci velikog srca, ime grupe je ostalo isto, jer, kako kažu, treba pamtiti kako je sve počelo.
© Foto : Sputnjiku ustupio Andrej LeonovUdruženje ogranizuje humanitarne fudbalske turnire u Rusiji da bi pomoglo Srbima na Kosovu
Udruženje ogranizuje humanitarne fudbalske turnire u Rusiji da bi pomoglo Srbima na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Udruženje ogranizuje humanitarne fudbalske turnire u Rusiji da bi pomoglo Srbima na Kosovu
Oni nisu samo grupa strastvenih ljubitelja srpskog fudbala, već i humanitarci velikog srca
Saznajte: Šta su Vidovdani drugih evropskih naroda
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala