Nova runda pregovora u Briselu: Beograd pokreće pitanje Zajednice srpskih opština

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou biće održana danas u Briselu.
Kako je Tanjugu potvrdio portparol Evropske unije Peter Stano, delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a Prištinu, po prvi put kao šef pregovaračkog tima, potpredsednik vlade privremenih kosovskih institucija Besnik Bisljimi.
Domaćin sastanka delegacija Beograda i Prištine biće specijalni predstavnik EU Miroslav Ljačak.
Iako je šef diplomatije EU Žosep Borelj, za kraj jula najavio novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, Stano kaže da će se "mogući sastanak" između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, najaviti "kada za to dođe vreme".
U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug navode da će se sastanak na najvišem nivou zakazivati u odnosu na postignuto tokom ekspertskih razgovora oko spornih tema.
"Ako se sporne teme ne reše na tehničkom nivou, zakazaće se novi sastanak eksperata. Ako dođe do dogovora, finalizacija će biti na sastanku na visokom političkom nivou", rečeno je Tanjugu u Briselu.
Uoči runde razgovora na tehničkom nivou Petar Petković je za Tanjug rekao da će delegacija Beograda, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši - pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje.
On je naglasio da će razgovore u Briselu iskoristiti da spomene sve incidente sa kojima se suočavaju Srbi na Kosmetu, a reč je o brojnim napadima, pritiscima i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava na KiM.
Ponovio je da je važno da se pregovara, a da su dijalog i ispunjenje sporazuma jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala