Nov razlog za strah: MMF upozorava na inflaciju i posledice

CC0 / piksabej / Ekonomska kriza
Ekonomska kriza - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da bi dodatna fiskalna podrška u Sjedinjenim Državama mogla da poveća inflatorne pritiske i upozorio da bi rizik od trajnijeg rasta cena mogao da izazove ranije povećanje kamatnih stopa nego što se očekivalo.
Veće američke kamatne stope bi zauzvrat mogle da dovedu do naglog pooštravanja globalnih finansijskih uslova i značajnog odliva kapitala iz ekonomija u usponu i zemalja u razvoju, navela je direktorka MMF-a Kristalina Georgieva u blogu objavljenom uz izveštaj Fonda o zemljama G20. 
Tržište nekretnina - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Da li će cena nekretnina u Srbiji pasti preko noći
Procena MMF-a o američkim inflatornim rizicima dolazi u vreme oštre kritike republikanskih poslanika zbog planova predsednika Džoa Bajdena o povećanju potrošnje za više hiljada milijardi dolara na infrastrukturu, na brigu o deci, studentske stipendije i na proširenje pokrivenosti kućne nege za starije i invalide, navodi Rojters.
Georgieva je ocenila da bi ubrzani oporavak SAD-a od kovid pandemije, čiji će rast, kako se očekuje, dostići 7,0 posto u 2021. godini, doneo korist mnogim zemljama kroz povećanu trgovinu, ali da bi rastuća inflacija mogla da potraje duže od očekivanja. 
MMF predviđa za ovu godinu globalni rast od 6,0 procenata.
I druge zemlje se suočavaju s rastom cena robe i hrane, koje su dostigle najviši nivo od 2014, što milione ljudi dovodi u rizik od nedostatka hrane, navodi MMF u izveštaju.
Fond smatra da su globalni ekonomski izgledi i dalje neizvesni imajući u vidu razvoj pandemije i napredak vakcinacije, kao i mogućnost da rast inflacije bude "uporniji" nego što se očekivalo.
Georgieva je ponovo pozvala na hitnu akciju zemlje G20 radi ubrzanja vakcinacije u visoko rizičnim nacijama, upozoravajući na "pogoršanje jaza u pogledu oporavka", koji u alarmantno velikom broju zemalja zaostaje, dok se SAD, Kina, evrozona i nekolicina drugih brzo oporavljaju. 
Žena u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Zabrinjavajući potresi na tržištu hrane: Cene rastu i još se neće zaustaviti
Brzo delovanje moglo bi da spasi više od pola miliona života samo u narednih šest meseci, dodala je ona.
MMF je pozvao zemlje da nastave sa vođenjem prilagodljive monetarne politike, pomno prateći pri tome inflatorne rizike i finansijsku stabilnost.
U zemljama, poput SAD-a, u kojima se oporavak ubrzava "neophodno" je da se izbegne preterano reagovanje na prolazna povećanja inflacije, poručila je Georgieva, a preneo Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala