Litvanija gradi „zid“ na granici sa Belorusijom zbog migranata

© AP Photo / Mindaugas KulbisIzbeglički kamp u Litvaniji
Izbeglički kamp u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Litvanska premijerka Ingrida Šimonite izjavila je da će Vilnjus početi da gradi „zid“ na granici sa Belorusijom, a takođe će angažovati vojsku za patroliranje na granici kako bi suzbila priliv ilegalnih migranata.
„Započećemo sa izgradnjom dodatne fizičke barijere koja će razdvojiti Litvaniju i Belorusiju, što će postati određeni znak i određeni faktor odvraćanja za organizatore priliva ilegalnih migranata“, istakla je premijerka.
Kako prenosi litvanski Sputnjik, premijerka je objasnila da se ne razmatraju opcije kao što su „kameni“ ili „gvozdeni zid“.
„Radi se o ogradi sa bodljikavom žicom koju vojska koristi u svoje svrhe. Takvo rešenje se može primeniti, posebno na određenim deonicama“, istakla je ona.
Migranti na granici - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Litvanija proglasila vanrednu situaciju: Migranti preko Belorusije hrle u Evropu
Šimonite je navela da će okolnosti primene svih mera zavisiti od dinamike priliva ilegalnih migranata. Ona će sledeće nedelje otputovati u Grčku kako bi razgovarala o iskustvu te zemlje u borbi protiv priliva ilegalnih migranata.
Litvanija je u poslednje vreme saopštavala o porastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Prema njenim rečima, više od hiljadu nelegalnih migranata privedeno je na granici Litvanije i Belorusije od 1. juna. Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da ta zemlja više neće zadržavati ilegalne migrante za zemlje EU – zbog sankcija Zapada Minsk za to „nema ni para ni snage“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala