Kremlj: Svaki put kad britanski brodovi budu narušavali našu granicu preduzećemo potrebne mere

© Foto : FSB RF / Uđi u bazu fotografijaBritanski razarač "Defender" tokom incidenta na Crnom moru
Britanski razarač Defender tokom incidenta na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Svaki put kada britanski brodovi budu narušavali granice Rusije biće preduzete odgovarajuće mere. Moskva će iskoristiti čitav arsenal diplomatskih sredstva, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagujući na izjavu šefa Forin ofisa da će britanski brodovi i dalje uplovljavati u „ukrajinske vode“.
„I predsednik Rusije je istakao, a i na drugim nivoima je to nebrojeno puta isticano, da će ruska strana preduzeti potrebne mere u slučaju narušavanja državne granice na moru. I zato će svaki put kada bude narušena ruska državna granica biti preduzete odgovarajuće mere“, rekao je Peskov.
Pogranične snage će preduzeti akcije koje su predviđene za takve situacije, a iskoristićemo i čitav arsenal diplomatskih sredstava, dodao je on i naglasio da reči šefa Forin ofisa o novim ulascima britanskih brodova u „ukrajinske vode“ izazivaju zabrinutost.
Govoreći o tome kako da se kod Krima izbegnu incidenti poput onog sa britanskim razaračem „Defender“, Peskov je rekao da da jednostavno ne treba narušavati granicu i to na tako provokativan način.
Brod Crnomorske flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Rusija upozorava provokatore u Crnom moru: Ne mešajte se, dobićete po nosu
Upitan da li postoji mogućnost da se izbegnu takve situacije, Peskov je rekao:
„Apsolutno postoji, jednostavno ne trba narušavati granicu Rusije i to još na tako provokativan način“, odgovorio je Peskov novinarima.
Podsetimo, ranije danas Rab je izjavio da će ratna mornarica Velike Britanije nastaviti da uplovljava u „teritorijalne vode Ukrajine“.
Prema rečima Raba, britanski brod „Defender“, koji je uplovio u teritorijalne vode Rusije, išao je najkraćim i najdirektnijim putem (iz Odese u Batumi).
„To je međunarodno priznata ruta kretanja. Imamo puno pravo da nesmetano prolazimo kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom. Nastavićemo tako da radimo“, poručio je britanski ministar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala