Ko će platiti ceh još jednog američkog fijaska /video/

Svet sa Sputnjikom
Svet sa Sputnjikom - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Posle dvadeset godina uzaludnih pokušaja „demokratizacije“ Avganistana, američke i NATO  trupe napuštaju ovu zemlju. Za sobom ostavljaju pustoš i nikad jače talibane, pokret zabranjen u Rusiji kao teroristički, kojem su u vreme sovjetske intervencije u Avganistanu SAD davale vetar u leđa, finansirajući ih preko Pakistana.
Kad im se podrška islamskom radikalizmu vratila kao bumerang, u napadima na Njujork i Vašington 11.septembra 2001. godine, pokušali su da talibane zauzdaju vojnom intervencijom, ali je ona izgleda samo ojačala džihadističke snove ljudi kojima je rat postao prirodno stanje. Ima li Avganistan budućnost posle američkog fijaska? Zašto su vojnici zvaničnih avganistanih vlasti pobegli u Tadžikistan? Koliko su zbivanjima u Avganistanu ugrožene susedne zemlje i bezbednost regiona? Treba li strahovati od novog talasa terorističkih napada? Može li i ko da se lati rašičišćavanja haosa ostalog iza bezuspešne intervencije NATO? Hoće li ceh platiti Evropa, put kojim bi opet mogla da krene reka izbeglica?
O ovim i drugim pitanjima u današnjem izdanju emisije "Svet sa Sputnjikom" razgovaramo sa : diplomatom Živadinom Jovanovićem  nekadašnjim ministrom inostranih poslova SRJ, prf dr Slobodanom Anđelkovićem sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost a video vezom naš gost biće istoričar prof. dr Srđa Trifković.
Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.
Slušajte nas na talasima Radio Novosti 104,7 megaherca, gledajte na Fejsbuku Sputnjika ali i odloženo na Jutjub kanalu Sputnjik Srbija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala