Incko nameće zakon o osudi negiranja genocida?

© REUTERS / Dado RuvicValentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.  - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, koji je podneo ostavku i napušta funkciju 1. avgusta, nametnuće do tada u BiH „Zakon o negiranju genocida“.
Svake godine uoči obeležavanja Dana sećanja na žrtve Srebrenice u javnosti širom regiona se intenzivnije pokreće pitanje osude i kažnjavanja nepriznavanja navodnog genocida koji je počinjen na tom prostoru, a na visokog predstavnika međunarodne zajednice se vrši pritisak da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne takav zakon u BiH, piše bosanskohercegovački portal Kliks, tvrdeći, pozivajući se na nezvanične izvore, da će to Valentin Incko učiniti.
Politički lideri BiH o tome, podseća portal, nikada nisu mogli da se dogovore i sve je uvek, kako kažu, završilo na „propalim pokušajima“.
„Iako je nametanje nepopularno i visoki predstavnici nisu koristili taj mehanizam godinama, donošenje ovog zakona značiće da više niko u BiH, a naročito političari, neće smeti javno da negiraju ono što je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu“, piše Kliks, prenosi Tanjug.
Donošenjem zakona, dodaje se, javno negiranje ili veličanje genocida biće automatski predmet državnog tužilaštva, a predviđene kazne su od šest meseci do pet godina zatvora.
„Zakonom o negiranju genocida procesuirali bi se svi oni koji daju imena ulica ili institucija po ratnim zločincima, postavljaju table u čast ratnih zločinaca ili dodeljuju priznanja takvim personama, crtaju murale ili na bilo koji drugi način glorifikuju zločince i poriču da se dogodio genocid nad bošnjačkim narodom u julu 1995. godine“, navodi bosanskohercegovački portal.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala