Evropska konkurencija „Tesli“ i Ilonu Masku dolazi sa Balkana /video, foto/

Pratite nas
Evropska konkurencija kompaniji „Tesla“ koja proizvodi električne automobile i njenom osnivaču, milijarderu Ilonu Masku, dolazi iz Hrvatske. To je Mate Rimac, pronalazač, preduzetnik i osnivač kompanije za proizvodnju superautomobila, koji je nedavno preuzeo slavnu marku „Bugati“.
Rimčevi inženjerski talenti uverili su veliki „Folskvagen“ kako je upravo on osoba koja treba da razvija najprestižnije evropske luksuzne sportske automobile sa ultra performansama, piše „Blumberg“.
Rimac je nedavno postigao sporazum sa „Folksvagenom“ o tome da preuzme upravljanje nad „Bugatijem“, a novi dom „Bugatija“ biće „Rimac“ kampus u Hrvatskoj.
„Rimac automobili“ postaje „Rimac grupa“ podeljena na dve kompanije – „Bugati Rimac“ i „Rimac Teknolodži“.
Svi akcionari zadržali su postojeće udele u vlasništvu „Rimca“.
Mate Rimac je i dalje pojedinačno najveći akcionar sa 37 odsto, „Porše“ ima 24 odsto, a slede „Hjundai“ sa 12 i ostali akcionari sa 27 procenata udela u vlasništvu.
„Bugati“ i „Rimac automobili“ nastavljaju kao zasebni brendovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će centar za razvoj oba brenda biti u Hrvatskoj.
„Blumberg“ objašnjava kako je Rimac počeo s e-automobilima u garaži, te je „nepreduzimljivu Hrvatsku uspeo da pretvori u centar automobilske izvrsnosti, u kojoj upravo dovršava 200 miliona evra vredan kampus pored Zagreba“.
Podsetio je i na nedavno predstavljanje „Nevere“, Rimčevog superautomobila s 1.900 konjskih snaga u kojem se iskustvo vožnje opisuje „kao da ste ispaljeni iz pištolja (na dobar način)“.
Autor teksta podseća da je veliki izumitelj Nikola Tesla, prema kom je Ilon Mask nazvao svoju kompaniju, rođen na teritoriji današnje Hrvatske.
Rimac je za „Blumberg“ prokomentarisao kako on ne uživa u takvim poređenjima jer je njegov fokus puno drugačiji.
Autor je objasnio kako Rimac nije samo u biznisu superautomobila, već i isporučuje baterijske sisteme kompanijama poput „Poršea“, „Aston Martina“ i „Keninsega“.
„Nemačka kompanija preuzima veliki rizik, ali izgleda da su odigrali dobro. Rano su zapazili Rimčev talenat i uložili 2018. godine u 24 odsto deonica i mogli bi da dožive veliki rast svoje investicije kada „Rimac“ izađe na berzu“, navodi autor Kris Brajant.
Kako dodaje, „u „Folksvagenu“ su uspeli da nađu dinamičnog lidera da pomogne „Bugatiju“ kako bi se preorijentisao sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električne automobile“.
„Porše“ će imati dva mesta u bordu direktora zajedničke kompanije, a „Bugati“ automobili će nastaviti da se proizvode u Molshajmu, u istočnoj Francuskoj, zemlji u kojoj je „Bugati“ originalno nastao, navodi „Blumberg".
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala