Bodljikavom žicom, lancima i katancima ponovo „zarobljena“ prava pravoslavaca u Ulcinju

CC BY 3.0 / Vikipedija/Martin Brož / Svač, Crna Gora
Svač, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Povodom praznika Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, pravoslavni Ulcinjani okupili su se na liturgiji u Svaču. Sveštenstvo je kao i prethodnih godina, bilo prinuđeno, da Svetu liturgiju vrši u improvizovanim uslovima jer je Svač ograđen bodljikavim žicama, ogradama, lancima i zaključan katancima.
Svetu liturgiju u prijestonici Svetog Jovana Vladimira, nedaleko od ostataka hrama Svetog Jovana Krstitelja, služio je protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, arhijerejski namesnik barski, uz sasluženje: jereja Aleksandara Orlandića, paroha barskog, jereja Bratoljuba Radovića, paroha ulcinjskog, i đakona pri Sabornom barskom hramu Dejana Tomovića, prenosi IN4S.
“Dok sve ostale konfesije uživaju svoja verska i građanska prava na teritoriji opštine Ulcinj, pravoslavnima je to uskraćeno na najbrutalniji način. Opštinski organi, koji upravljaju ovim lokalitetima, na Svaču, pored mnogobrojnih sastanaka, molbi i dopisa, ipak podržavaju ekstremne struje pojedinih ulcinjskih političkih stranaka i podležu njihovim pritiscima. Nasuprot tome, pravoslavni narod ispašta i vapi za rešenjem ovog problema, koji pogađa duboko njegovo biće, identitet i dostojanstvo. Pravoslavci iz Ulcinja žele dobre i mirne odnose sa svima. Rado se sećaju lepog i uljudnog odnosa sa komšijama Vladimircima, koji su čak i dolazili na sabore o Ivanjdanu, donosili darove i zajedno sa ulcinjskim pravoslavnim vernicima družili se i nazdravljali jedni drugima”, saopštili su ovim povodom iz Crkvene opštine Ulcinj.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala