Završeno prvo ročište za Ivanovića, nastavak 30. avgusta

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICOliver Ivanović
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
U Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, a sledeće ročište zakazano je za 30. avgust.
 
Za učešće u ovom ubistvu za različita krivična dela optuženo je šestoro Srba - Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.
Kako prenosi RTS, tužilac Burim Čerkini je na početku suđenja rekao da smatra da postoje logični i ubedljivi dokazi da su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović bili članovi organizovane grupe i da su odgovorni za teško ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.
Dragiša Marković i Žarko Jovanović za zloupotrebu službenog položaja, nakon ubistva prikrivanjem tragova na mestu zločina.
Tužilac je najavio veliki broj svedoka među kojima će biti i zaštićenih, zbog njihove bezbednosti.
"Četvoro optuženih nisu postupali sami u grupi. Postoje i drugi, isto toliko krivi. Osnovana sumnja je da su učestvovali u događaju sve do izvršenja. I dalje je nepoznat identitet osoba u vozilu iz kojeg je pucano", rekao je tužilac.
Advokati optuženih su tvrdili da u optužnici ima propusta i zahtevali su da se optužnica doradi i ispravi, a optuženi su svi negirali krivicu.
U kritičnom danu u vreme ubistva, Marko Rošić je spavao, rekao je njegov advokat Mahmut Haljimi, navodeći da je jedini dokaz o njegovoj umešanosti izjava brata Olivera Ivanovića.
Za Silvanu Arsović je rečeno da je optužena bez dokaza da je pripadnik organizovane grupe i da to nijedan od više od 70 ispitanih nije potvrdio, navodi RTS.
Advokatica Jovana Filipović rekla je da je optužba o Silvani Arsović data paušalno jer nije navedeno sa kojim je službama Arsovićeva bila u kontaktu kada su isključene kamere na zgradi ispred koje je Ivanović ubijen.
Na današnjem suđenju pojedini advokati su za svoje branjenike predložili kauciju i do 50.000 evra kako bi se branili sa slobode, ali su ti predlozi odbijeni jer, prema stavu suda, postoji opasnost da bi mogli negativno da utiču na sudski proces.
Protiv optuženih je na snazi treća optužnica, pošto su prve dve bile vraćane na dopunu i izmenu.
Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizaciju kriminalne grupe, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršilaštvu i manipulaciju dokazima u saizvršilaštvu.
Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala