Zapadni Balkan u fokusu: Janša predstavio prioritete Slovenije tokom predsedavanja EU

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaJanez Janša
Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Premijer Slovenije Janez Janša, izjavio je danas da će se Slovenija, tokom šest meseci na čelu EU, fokusirati na saradnju između EU i Zapadnog Balkana.
Janša je, predstavljajući prioritete slovenačkog predsedavanja pred Evropskim parlamentom u Strazburu, upozorio EU da će, ”ukoliko ne načini napredak u angažmanu sa Zapadnim Balknom, to učiniti neko drugi sa drugačijim vrednostima i interesima”.
”Naš cilj je da potvrdimo, probudimo i ojačamo evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkna. Opipljivost perspektive proširenja mora biti izvor političke energije, inspiracije i svega što je potrebno da se sporovedu reforme i to kako na političkom nivou, tako i u svesti građana koji te reforme treba da podrže”, kazao je Janaša.
On je naglasio da Slovenija iz sopstvenog iskustva zna koliko je važna evropska perspektiva za primenu reformi tokom pristupnih pregovora i poručio da ta perspektiva mora biti opipljiva i verodostojna za trenutnu generaciju građana na Zapadnom Balkanu.
”Zapadni Balkan je važan regiona za EU i zato ćemo, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta, u oktobru organizovatio samit EU Zapadni Balkan u Sloveniji”, najavio je Janša.
On je podsetio da je obećanje evropski perspektive zemljama Zapadnog Balkana dato jos 2003. godine na samitu u Solunu i pozvao EU da više strateški gleda i deluje u svom najbližem susedstvu.
”Ako to uspemo pokazaćemo da smo stratški igrač. Ako ne načinimo korak napred na Zapadnom Balkanu, to će uraditi neko drugi ko ima različite interese i vednosti”, zakljičio je Janša.
Pročitajte još: 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala