Petković: Nećemo nevladinu organizaciju, a zna se i čije je kulturno nasleđe na Kosmetu

Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je u Briselu da Srbija neće da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude nevladina organizacija, već ono što je dogovoreno i na šta su se strane obavezale. On je naglasio i da se zna čije je kulturno nasleđe na KiM - srpsko, države Srbije i SPC.
Petković je, na pitanje da prokomentariše izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera da je važna primena ZSO, ali po kosovskom ustavu, naglasio da je važno da se razume da u Brisel zvaničnici Srbije dolaze da pregovaraju zato što ne priznaju takozvano Kosovo, i njihov ustav.
„Politička rešenja koja se donose u okviru dijaloga treba da budu implementirana u Prištini I Beogradu. To jasno govori i Plan o implementaciji Briselskog sporazuma gde se kaže da obe strane treba da pripreme pravni okvir za implementaciju sporazuma koji su postignuti“, objasnio je on za Tanjug.
Ukazao je da je takozvani ustavni sud Kosova odlučio o sporazumu o opštim principima iz 2015. godine i od 23 principa kojim je dogovoreno funkcionisanje i postojanje ZSO, odbacio 22.
„Od 23 principa kojima je dogovoreno funkcionisanje i postojanje ZSO, gde su utvrđeni ciljevi, nadležnosti, struktura, način postojanja mi smo došli do činjenice da njihov sud odbacuje 22 odredbe od 23. Šta onda ostaje od toga - samo naslov ZSO?“, upitao je Petković.
Srbija da je htela, kaže, ne bi pre osam godina odlazila u Brisel nego bi sa deset naših ljudi u Kosovskoj Mitrovici formirala nevladinu organizaciju koja bi se tako zvala.
„Nećemo nevladinu organizaciju, već ono što smo dogovorili u Briselu i na šta smo se obavezali, a to je ZSO sa jasnim ovlašćenjima, ciljevima, zajednica koja omogućava kolektivna prava Srba na KiM“, zaključio je Petković.
Petković je, komentarišući podršku premijera Naftalija Beneta na pismo Kurtija liderima 56 zemalja o stavovima Kosova o kulturnom nasleđu i izjavu Benet a da će Izrael biti srećan da pomogne Kurtiju u zaštiti spomenika od ''univerzalne kulturne vrednosti'', kao i u pomoći u njihovom pretvaranju u turističku destinaciju, rekao da je svakako srpsko kulturno nasleđe civilizacijsko nasleđe. 
Izraelske zastave u Prištini povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa takozvanim Kosovom - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Kurti dobio odgovor Izraela: Pomoći ćemo
Zbog toga se, ističe, Bogorodica Ljeviška, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, kao i manastir Gračanica nalaze na listi Unesko kao svetsko kulturno blago.
Ali, dodaje, to je pre svega srpsko kulturno blago. Istovremeno, kaže, Visoki Dečani se od 2006.nalaze na listi ugrožene kulturne baštine, a na toj listi su još i Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica, sa čijih zidina su na Vidovdan skinuli zastavu SPC i gazili je.
„To su uradili Albanci i za to postoji video snimak“, podvukao je Petković.
Ukazao je i da su pre par dana ispisivali grafite mržnje na crkvi Hrista spasa u Prištini, samo zbog toga što je vladika služio liturgiju i Bogu se pomolio za svoj narod i sve koji žive na prostoru KiM.
„Zna se čije je kulturno blago na prostoru KiM kada govorimo o SPC - to je srpsko i države Srbije. Za to kulturno blago ćemo se boriti jer je pitanje našeg identiteta, postojanja i na njemu ćemo insistirati“, poručio je on.
Rekao je da to može biti i kulturno blago prostora KiM, ali je pre svega srpsko, države Srbije i SPC.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala