Otvoren 74. filmski Festival u Kanu

© AP Photo / Vianney Le CaerPogled na Kroazetu, srce Kana
Pogled na Kroazetu, srce Kana - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Međunarodni filmski festival u Kanu svečano su večeras otvorili Pedro Almodovar, Spajk Li, Džodi Foster i Bong Džun-hoa.
Na crvenom tepihu se najpre pojavila francuska glumica, dobitnica Oskara, Marion Kotijar, a za njom su se ređale filmske zvezde iz celog sveta.
Ove godine za Zlatnu palmu će se nadmetati 24 filmska ostvarenja, a žirijem 74. filmske smotre u Kanu predsedavaće američki reditelj Spajk Li, kao prvi Afroamerikanac predsednik žirija.
Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.
Američka glumica i rediteljka Džodi Foster, koja se sa 13 godina prvi put pojavila u Kanu nakon uloge u filmu „Taksista“ je počasna gošća ceremonije otvaranja festivala i primiće počasnu nagradu, prenosi Rojters.
Festival na Francuskoj rivijeri nije održan prošle godine zbog pandemije korona virusa, a ove godine se, umesto u maju, održava u julu.
„Ovo će mi biti prvi odlazak u bioskop u poslednjih 15 meseci“, izjavio je brazilski sineasta Kleber Mendonsa Filjo, jedan od članova žirija.
© AP Photo / Vianney Le CaerSpajk Li
Spajk Li - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Spajk Li
Žirijem 74. filmske smotre u Kanu predsedavaće američki reditelj Spajk Li, kao prvi Afroamerikanac predsednik žirija.
Šon Pen i Ves Anderson takmičiće se za Zlatnu palmu u glavnom programu, a prestižnom skupu svetske kinematografije prisustvovaće i brojne druge zvezde, među kojima su i Katrin Denev i Marion Kotijar.
U glavnoj konkurenciju su uvršteni i francuski filmovi reditelja Fransoa Ozona, Žaka Odijara i Katrin Korsini.
Za Zlatnu palmu će se, između ostalih, nadmetati i ruski reditelj Kiril Serebrenikov, kome je zabranjeno da napušta Rusiju i neće moći da prisustvuje festivalu.
Pored toga, u konkurenciji su i filmovi „Anet“ Leosa Karaksa, koji će biti prikazan na otvaranju festivala, „French Dispatch“ američkog reditelja Vesa Andersona i „Benedeta“, holandskog reditelja Pola Verhovena, dok će van konkurencije biti prikazan film „De son vivant“ francuske rediteljke Emanuel Berko sa slavnom Katrin Denev u glavnoj ulozi.
U žiriju su ovoga puta filmski umetnici sa pet kontinenata, od kojih većinu članova čine žene.
U Kanu više nije na snazi policijski čas niti ograničenje broja ljudi u bioskopskim salama, ali je nošenje maske ostalo obavezno u zatvorenom prostoru, prenosi Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala