Nemačka ministarka „našla manu“ Rusiji: Sjajna zemlja sa divnim narodom, ali – autokratska

© AP Photo / Michael KappelerAnegret Kramp Karenbauer
Anegret Kramp Karenbauer - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer opisala je Rusiju kao sjajnu zemlju sa divnim narodom, ali sa „autokratskim političkim sistemom“.
„Mislim da prvi korak u izgradnji odnosa sa Moskvom podrazumeva realnu procenu onoga što Rusija predstavlja. To je sjajna zemlja sa divnim stanovnicima, gde trenutno postoji politički sistem koji, prema mom mišljenju, ima očigledne autokratske znake“, rekla je nemačka ministarka.
Prema njenim rečima, NATO je uvek spreman da stupi u dijalog sa Rusijom, ali bi on morao da bude ozbiljan.
Takođe, ministarka smatra da Moskva „ne samo da izaziva“ Zapad, već „delimično postupa neprijateljski“.
„Uprkos tome, moramo stalno da govorimo da je ruka koja poziva na dijalog pružena, da smo sve vreme spremni da započnemo ozbiljan dijalog. Ali on zaista treba da bude ozbiljan“, ocenila je ministarka tokom diskusije koju je organizovalo Nemačko društvo za spoljnu politiku.
Vojnici nemačkog Bundesvera - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Nemačka: Zbog ponašanja Rusije, Evropa pred sve većim izazovima
Kramp-Karenbauerova je takođe rekla da je NATO prinuđen da konstatuje da je Rusija u stanju da brzo pređe sa vojnih vežbi na ozbiljan akcioni scenario.
„To je provereno“, istakla je ministarka, navodeći kao primer „akcije ruske vojske“ na Crnom moru.
Istovremeno, izrazila je mišljenje da Moskva ispituje koliko daleko može da ode sa svojim akcijama u pogledu Alijanse. Prema njenim rečima, ukoliko joj Zapad dozvoli da to radi, ruska strana će nastaviti sa sličnim ponašanjem.
Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da ne može da dâ garancije da će uspeti da promeni stavove Rusije, nazvavši pritom svog ruskog kolegu Vladimira Putina „autokratom“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala