Indija proizvela probnu seriju „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Indijska kompanija „Morepen laboratoriz“ proizvela je probnu seriju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopštio je Ruski fond za direktne investicije.
Kako se navodi u saopštenju Fonda, prva serija preparata biće poslata Naučno-istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ na kontrolu kvaliteta. Napominje se da su Ruski fond i „Morepen laboratoriz“ potpisali sporazum o saradnji u junu ove godine i trenutno sprovode proces tehnološkog transfera.  
„Pandemija virusa korona se nastavlja, pojavljuju se novi, opasniji sojevi u različitim regionima sveta, te stoga Ruski fond za direktne investicije povećava proizvodne kapacitete za proizvodnju ‘Sputnjika Ve’ u Indiji, jednog od ključnih čvorišta. Sporazum sa ‘Morepen Laboratoriz’ povećaće proizvodnju vakcine i učiniti je pristupačnijom“, prokomentarisao je direktor fonda Kiril Dmitrijev.
„Sputnjik Ve“ je odobren u Indiji 12. aprila 2021. godine u okviru ubrzane procedure registracije. Partnerstva sa indijskim proizvođačima omogućiće da se godišnje proizvede više od 850 miliona doza vakcine „Sputnjik Ve“ u Indiji.
​Vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana je u 67 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,5 milijardi ljudi. Podaci regulatora iz niza zemalja, uključujući Argentinu, Srbiju, Bahrein, Mađarsku, Meksiko i druge zemlje, dobijeni tokom vakcinacije stanovništva, pokazuju da je „Sputnjik Ve“ jedna od najbezbednijih i najefikasnijih vakcina protiv virusa korona.
Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze vakcine tokom vakcinacije, pružajući dugotrajniji imunitet.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala