EU će tražiti od članica da obnavljaju zgrade koje "proždiru" energiju

CC0 / Pixabay / Stambena zgrada
Stambena zgrada - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Evropska unija će zahtevati od zemalja da brže obnavljaju zgrade koje "proždiru" energiju i da ispunjavaju pooštrene standarde radi uštede energije, u okviru svojih napora za ostvarenje klimatskih ciljeva, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.
Zgrade proizvode više od trećine emisije ugljen-dioksida u EU i učestvuju sa 40 odsto u potrošnji energije u tom bloku, zbog čega taj sektor predstavlja glavnu pretnju evropskom planu za smanjenje emisija koje utiču na zagrevanje planete.
Prema nacrtu predloga Evropske komisije, od zemalja će se tražiti da uvedu mere za smanjenje finalne potrošnje energije za 1,5 odsto svake godine od 2024. do 2030, što je gotovo duplo više od aktuelnog zahteva od 0,8 procenata.
To bi moglo da se postigne izolacijom zgrada ili instaliranjem energetski efikasnijih sistema grejanja i hlađenja.
Evropa trenutno obnavlja samo jedan odsto zgrada godišnje radi uštede energije. Brisel se nada da će države iskoristiti sredstva iz fonda za ekonomski oporavak od kovida, vredan 800 milijardi evra, da pokrenu talas "zelenog" renoviranja objekata, što će podstaći otvaranje radnih mesta u građevinskom sektoru.
Nacrtom će se zahtevati da zemlje svake godine obnove 3,0 odsto zgrada koje su u javnom vlasništvu i u kojima su smešteni državni organi kako bi ih transformisale u "gotovo energetski neutralne zgrade".
Bile bi obuhvaćene bolnice, vladine zgrade, škole i socijalni stanovi, što bi značilo da obnovu više od 700.000 zgrada godišnje, prema procenama iz industrije.
Trenutno se od zemalja traži da obnavljaju 3,0 odsto zgrada centralne vlade, ali po važećim slabijim standardima. Zgrade centralne vlade čine manje od jedan odsto od otprilike 260 miliona zgrada u EU, dok javne zgrade čine oko 10 procenata.
Predlog bi mogao da pretrpi promene pre nego što bude objavljen 14. jula, kao deo velikog paketa politika EU za brže smanjenje emisija, preneo je Tanjug.
Paket će takođe sadržati novi sistem utvrđivanja cena ugljen-dioksida za transport i grejanje zgrada, plus socijalni fond za pomoć ugroženim domaćinstvima za pokriće tih troškova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala