Danska prati kretanje ruskih brodova i podmornica kroz svoje vode

© Južni vojni okrug RusijeVojni brod "Burjan-M"
Vojni brod Burjan-M - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Danska pažljivo prati kretanje podmornica i brodova Ratne mornarice Rusije kroz danske moreuze u Baltičkom moru, izjavio je rukovodilac Nacionalnog centra za morske operacije kraljevske Ratne mornarice Per Ring Henriksen.
Prema podacima mornarice, u utorak su kroz moreuz Veliki Belt u Baltičkom moru prošle podvodna krstarica "Knez Vladimir" i veliki protivbroski brod "Viceadmiral Kulakov". Juče je kroz moreuz prošla i nuklearna podmornica "Orao".
"Pošto je jedan od naših glavnih zadataka da nadgledamo vode Danske, obično pratimo kretanje brodova drugih država, bilo na radaru ili fizički, šaljući brodove ili helikoptere da ih prate", rekao je Henriksen.
"Svi vojni brodovi i podmornice država koje ne ulaze u NATO predstavljaju poseban interes i zato se nalaze pod budnim okom", naglasio je on.
Pripadnici vojske su naglasili da, ako brodovi individualno prolaze kroz danske vode, nemaju obavezu da im o tome saopšte. Ali, ako se tri ili više brodova kreću zajedno, treba da obaveste o svom prolasku kroz danske vode, rekao je Henriksen.
"Postaji tradicija da brodovi i podmornice Ratne mornarice Rusije prolaze kroz danske vode, kako bi učestvovali na morskoj paradi krajem jula. Za sada, oni poštuju pravila Konvencije za morska prava. Oni imaju puno pravo da plove danskim vodama", naglasio je on.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala