„Cirkoni“, „Kalibri“: Ruska flota će dobiti krstaricu sa ogromnim raketnim arsenalom

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaVeliki protivpodmornički brod „Admiral Čabanenko“
Veliki protivpodmornički brod „Admiral Čabanenko“  - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Veliki protivpodmornički brod „Admiral Čabanenko“ projekta 1155.1 nakon dužeg remonta vratiće se opremljen lansirnim sistemima za krstareće rakete „Kalibar“ i hipersonične rakete „Cirkon“, prenose „Izvestija“.
„Admiral Čabanenko“, koji je deo ruske Severne flote, jedini je predstavnik serije 1155.1, a modernizacija broda traje od 2014. godine u Murmanskoj oblasti.
Kako prenose „Izvestija“, Ministarstvo odbrane Rusije je utvrdilo plan modernizacije protivpodmorničkog broda. Prema rečima sagovornika lista, trenutno se procenjuju vremenski rokovi za realizaciju svih radova.
Projekat modernizacije „Admirala Čabanenka“ umnogome je sličan onome prema kome je unapređen brod „Maršal Šapošnjikov“. Osim krstarećih raketa „Kalibar“ i H-35, brod će biti naoružan najnovijim hipersoničnim raketama „Cirkon“. Međutim, glavni novitet će biti jedinstvene rakete-torpeda koje su u stanju da uništavaju podmornice na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara. To će učiniti ovaj brod jednim od najuniverzalnijih u celoj Ratnoj mornarici Rusije – moći će efikasno da uništava i pomorske, i obalske, vazdušne i podvodne mete.
Izvori lista „Izvestija“ navode da je nakon modernizacije planirano da se brod preklasifikuje u fregatu. Zapravo, nakon modernizacije flota će dobiti krstaricu sa ogromnim raketnim arsenalom.
„Admiral Čabanenko“ je porinut 1992. godine, a Severnoj floti se pridružio 1999. godine. Predviđen je za rešavanje zadataka borbe protiv podvodnih i nadvodnih snaga protivnika.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala