Vučić: Rekord u stranim investicijama, rast plata, penzija i minimalca

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksadar Vučić
Aleksadar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je Srbija u prvom polugodištu ostvarila uvećani nivo direktnih stranih investicija za 18,9 odsto.
Vučić je za TV Hepi rekao da je razgovarao sa guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković koja mu je rekla da je nivo direktnih stranih investicija dostigao u prvom polugodištu nivo od 1,732 milijardu evra.
„Nadam se da možemo da izguramo da dođemo do tri milijarde evra ove godine. Ipak je i ovo godina korone, pa se ne odlučuju ljudi na investiranje“, objasnio je on.
Takođe je saopštio da će Srbija u drugom kvartalu imati privredni rast od 15 odsto, što je apsolutni rekord za Srbiju i bilo kom kvartalu.
Vučić je ukazao da je Srbija imala minimalan negativan rast od minus 1, odnosno minus 0,9 odsto.
„Naš rast zbog toga teško može da bude visok, a mi očekujemo da u ovoj godini budemo prvi u Evropi po rastu sa plus sedam odsto“, rekao je on.
To, ističe, donelo bi veoma značajno povećanje penzija.
„Čak i da koristimo švajcarski model imaćemo iznenađenje za penzionere. Ako kažem da ima razloga za radost i dobre vesti oni znaju da ih ne lažem. Verujem da će biti obradovani onim što ćemo reći za mesec ili dva“, naglasio je on.
Kazao je da će svakako biti povećanje plata koje će biti značajno.
Takođe, kaže, želi povećati minimalac da bude više od 35.000 dinara.
„Prvi put u istoriji Srbije onaj ko ima minimalac ne bi imao manje od 300 evra, što će biti pre kraja godine. To je značajno pomeranje standarda, jer smo posebno brinuli o siromašnim ljudima, koji su imali 15.000 pre par godina i doći će do 35.000 dinara“, objasnio je on.
Srpski BDP će na kraju 2021. godine biti vredan 50,5 ili čak 51 milijardu evra, izjavio je Vučić ističući da je to za više od 50 odsto veća vrednost od BDP-a Srbije u 2012. godini.
„Ako i sledeće godine rast BDP-a bude sedam odsto to nas dovodi da BDP bude blizu 54 miljarde evra. Da li smo nekad imali veći BDP u Srbiji – nikad“, naglasio je Vučić.
Stvari se, prema njegovim rečima, ogromnom brzinom menjaju.
Međutim kritikovao je činjenicu da su ministri potrošili svega 28 odsto budžeta na kapitalne investicije.
„Rekao sam premijerki Ani Brnabić da to ne može da se toleriše. Znači da ćemo imati 70 odsto izvršenja, a morate imati 80 odsto. U ovom trenutku imamo bolji rezultat u budžetu, niži deficit za više od milijardu evra. Od tih milijardu evra 300 miliona ostvareno je većim prihodima, čemu možemo da se radujemo. Ali za 700 miliona evra ne možemo biti srećni jer pokazuje da ministri, direktori javnih preduzeća nisu potrošili novac, jer nisu imali pripremljene projekte, tražili više para nego što su mogli da potroše, nisu pripremili dovoljno projekata na koje bi mogli da potrošimo novac“, rekao je on, preneo je Tanjug.
Vučić je istakao da moraju da se guraju ulaganja u javne investicije da bi došli do brojeva koji garantuju mnogo više novca i budžete.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala