Vlada Crne Gore ukida sporazum sa SAD o imunitetu vojnika?

© AP Photo / Risto BozovicMajk Pens u poseti Crnoj Gori
Majk Pens u poseti Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Vlada Crne Gore saopštila je da je potrebno nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela, kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje bilateralnog sporazuma sa SAD o imunitetu.
To je navedeno u Informaciji o stanju pristupnih pregovora sa EU, koja je usvojena na poslednjoj sednici Vlade, a u delu dokumenta o Poglavlju 31, koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku, prenosi Tanjug pisanje Dana.
Dodaje se da će cilj te koordinacije biti rešenje koje je prihvatljivo za sve strane i koje će doprineti uspešnom zatvaranju definisanog merila.
Crna Gora je sa Sjedinjenim Američkim Državama u maju 2007. godine potpisala Sporazum o statusu snaga (SOFA), kojim je regulisan privremeni boravak američkih vojnika na crnogorskoj teritoriji.
Međutim, Evropska unija je odmah kritikovala potpisivanje takvog ugovora o neizručivanju američkih i crnogorskih državljana Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), navodeći da je u suprotnosti sa uputstvima Brisela.
Evropska komisija je u svojim izveštajima o napretku Crne Gore u pridruživanju EU isticala da Crna Gora treba da prilagodi sporazum sa SAD o imunitetu njenih i američkih državljana pred Međunarodnim krivičnim sudom stavovima Evropske unije.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala