U Srbiju dopremljena supstanca za „Sputnjik Ve“ iz Rusije

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICInstitut "Torlak"
Institut Torlak - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
U Srbiju je danas, na Institut "Torlak", dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve (Sputnjik V), saznaje Tanjug.
Avion sa supstancom, koja je stigla iz fabrike Generijum, u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, sleteo je oko 14 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".
Ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović u nedelju je rekao da se radi o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente 1. 
Ampule sa vakcinama protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Efikasnija od drugih: „Sputnjik Ve“ najbolja u borbi protiv indijskog soja korone
"Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2. Očekujemo da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2", naveo je Popović u saopštenju.
Prema njegovim rečima, nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biće upućeno na ruski Institut Gamaleja gde će se izvršiti kontrola uzoraka, a posle toga vakcine će moći da budu puštene u promet.
Popović je naveo da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumeva proizvodnju četiri miliona vakcina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala