Talibani kontrolišu već 70 odsto granice sa Tadžikistanom

© AP Photo / Ishtiaq Mahsud, FileTalibani u Pakistanu
Talibani u Pakistanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Talibani (organizacija, zabranjena u Rusiji) kontrolišu više od 70 odsto granice sa Tadžikistanom, dok procenat teritorije Avganistana koju kontrolišu može samo da raste, saopštio je Sputnjiku predstavnik pokreta "Taliban" Zabiula Mudžahed.
"Kontrolišemo deo granice sa Tadžikistanom. Okupirali smo čak više od 70 odsto granice sa Tadžikistanom. Imaćemo dobre odnose sa našom prijateljskom državnom – Tadžikistanom. Granica će biti bezbedna i neće biti nikakvog uplitanja", rekao je Mudžahed.
Po njegovim rečima, procenat teritorije koju kontrolišu talibani "može samo da raste".
"Sinoć smo zauzeli veliku teritoriju u provinciji Badahšan. Ona koji su bili iz vlade u Kabulu su pobegli otuda i na kraju teritorija je prešla pod našu kontrolu", objasnio je sagovornik agencije.
"Oni ne mogu da povrate ove oblasti. Mi imamo regularne snage na svim teritorijama koje kontrolišemo. U početku nisu mogli da nam pruže otpor, a sad ne mogu ništa da urade. Bolje da idu na dijalog i da probleme rešavamo na pregovorima", rekao je on.
Moskva je spremna da pruži Dušanbeu svu neophodnu pomoć zbog eskalacije situacije na teritoriji Avganistana u blizini granice sa Tadžikistanom, saopštila je pres-služba Kremlja, nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina sa predsednikom Tadžikistna Emomalijem Rahmanom. Ruski lider je obećao pomoć kako u bilateralnom planu, tako i u okviru ODKB. 
I portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da će ruska vojska pratiti situaciju u pograničnim regionima Avganistana.
Ranije su zvaničnici u Kabulu saopštili da se napredovanje talibana kroz sever Avganistana ubrzalo, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga. Prema njihovim navodima, više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo je preko granice u susedni Tadžikistan.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala