Ruski hematolog: Ispitivanje ruske vakcine protiv kovida nije rizično za tinejdžere

© Sputnik / Lola Đorđević Počela vakcinacija u tržnom centru Ušće
Počela vakcinacija u tržnom centru Ušće - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Ispitivanje vakcine protiv virusa korona na tinejdžerima nije rizično, jer će biti vakcinisani specijalno umanjenim dozama preparata, izjavio je za Sputnjik glavni specijalista dečije hematologije Ministarstva zdravlja Rusije, direktor centra „Rogačov“ Aleksandar Rumjancev.
„Vakcinacija je sigurna. Ona je sistemski krenula u svetu. Amerikanci već vakcinišu, kod njih je u toku kliničko ispitivanje. I Evropa sprovodi vakcinaciju. Svetska zdravstvena organizacija je dala preporuke o tome da tinejdžeri i trudnice koje su rizična grupa bi trebalo da se vakcinišu. Sada se radi na tome“, rekao je Rumjancev, odgovarajući na pitanje da li postoje neki rizici prilikom testiranja vakcine na tinejdžerima.
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Rusija: Registracija vakcine za decu u septembru
On je dodao da su u dve moskovske bolnice počela klinička ispitivanja u veoma strogo regulisanim uslovima. Prema njegovim rečima, izabrano je 25-oro dece u bolnici „Morozova“ i 25-oro u bolnici „Bašljajeva“. To su deca koja nemaju nikakve kontraindikacije i komplikacije, to su „apsolutno zdrava deca“.
„Oni će biti vakcinisani specijalno smanjenom dozom vakcine, koja je njima prilagođena. Saglasnost roditelja imamo, decu i tinejdžere smo takođe pitali i dobili smo njihovu saglasnost“, rekao je Rumjancev.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala