Rusija će proizvesti 200 transportnih aviona „Iljušin“ /video/

© press-služba OAK / Uđi u bazu fotografijaVojno-transportni avion Il-112V
Vojno-transportni avion Il-112V - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije i drugi državni kupci će dobiti do 200 novih vojno-transportnih aviona Il-112V, izjavio je vicepremijer Rusije Jurij Borisov posle sastanka u Voronješkom preduzeću za konstruisanje aviona.
„Poslednje tri godine se borimo sa Il-112 i situacija se poboljšava. Avion uopšte nije loš“, rekao je Borisov.
On je naveo da će fabrika na trećem avionu pokazati dostignuće na zadatim karakteristikama, a za sada, kako navodi, nisu ispunili svoje obaveze prema Ministarstvu odbrane po tom planu.
„Dok se ne potvrde letačke i tehničke karakteristike Il-112, nema smisla govoriti o serijskim ugovorima“, dodao je Borisov.
Prema rečima vicepremijera, nakon puštanja u serijsku proizvodnju kompanija će dugoročno imati narudžbine za Il-112V.
„Ukupan broj koji će se proizvesti je oko 200 aviona, što je dobra količina i ima dobre izglede u budućnosti“, rekao je Borisov.
„Vojska željno iščekuje Il-112V. Državnoj avijaciji Rusije je potrebno oko 200 aviona Il-112V, s obzirom da trenutno ima zastarele avione Antonov. Ostali kupci ovih aviona mogu biti ‘Rosgvardija’, Federalna služba bezbednosti Rusije i Ministarstvo za vanredne situacije Rusije“, dodao je vicepremijer Rusije.
„Verovatno će se ovi avioni u budućnosti i izvoziti, jer je velika potražnja za ovim tipom aviona“, konstatovao je Borisov.  
Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem maja izjavio da se završavaju državna ispitivanja lakog transportnog aviona Il-112V. Plan je da ove godine vojska dobije dva aviona ovog tipa. U martu je direktor kompanije „Il“ Sergej Jarkovoj saopštio da je u toku priprema za serijsku proizvodnju do 12 aviona godišnje.
Laki vojno-transportni avion Il-112V predviđen je za transport vojnika, naoružanja, lake vojne tehnike i drugog tereta maksimalne težine do pet tona. Il-112V će zameniti avione An-26. Brzina letelice je 470 kilometara na čas, domet leta sa maksimalnim opterećenjem 1.200 kilometara.
Avion je prvi let izveo 30. marta 2019. godine. Prošle godine je saopšteno da će isporuka novih aviona Il-112V Ministarstvu odbrane Rusije početi 2023. godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala