Novi ruski podvodni dron može da pređe 10 hiljada kilometara /video/

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaPodvodni višenamenski sistem
Podvodni višenamenski sistem - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Nova bespilotna podmornica „Sarma“ koja može da se kreće ispod leda, može da pređe oko deset hiljada kilometara na dubini od jednog kilometra, saopštio je zamenik generalnog direktora Koncerna „Almaz Antej“ za proizvodno-tehnološku politiku Aleksandar Vedrov.
„Sada je ovo plovilo predviđeno za kilometar“, odgovorio je Vedrov na pitanje do koje dubine dron može da zaroni.
Što se tiče rastojanja koji „Sarma“ može da pređe, „prema najskromnijim procenama, to je oko 10 hiljada kilometara – pri ekonomičnoj brzini“, rekao je zamenik generalnog direktora.
Prema njegovim rečima, 2022. biće predstavljen prototip, 2023. dron će biti testiran, a 2024. početi serijska proizvodnja.
​„Almaz-Antej“ i Fond za napredna istraživanja predstavili su ovaj dron na međunarodnoj industrijskoj izložbi „Inoprom 2021“ koja se ovih dana održava u Jekaterinburgu.
Koncern je ranije saopštio da će bespilotno plovilo moći da vrši podvodna istraživanja i prevozi teret, kao i da servisira podvodne strukture i komunikacije, kontroliše podvodnu naftnu i gasnu opremu i traži potonule objekte. „Sarma“ će moći dugo da ostane pod vodom i da ni pod ledom ne gubi svoje performanse.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala