Miloš Biković: Srpski film je naša vizitkarta u Rusiji i svetu

© Foto : Nemanja/FOTOGROFMiloš Biković
Miloš Biković - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Srpski film treba da stvara nove veze i da bude naša vizitkarta u Rusiji i svetu. Nadam se da ćemo u tome uspeti, kaže za Sputnjik Miloš Biković, glavni protagonista Šijanovog novog filma.
Za priču o avangardnom umetniku Bošku Tokinu koga tumači u filmu „Budi bog s nama“ kaže da neće biti puka biografija Boška Tokina, već fantazija o njegovom životu. Utoliko pre je, prema Bikovićevim rečima, ona značajna, jer rehabilituje sećanje na važnu ličnost naše istorije 20. veka.
„Upravo su u istoriji prošlog stoleća najizraženije rupe u sećanju svih nas“, kaže popularni glumac.
Junaka kog tumači imao je buran, bogat, gotovo filmski život. Prijatelj Crnjanskog, Šumanovića, Vinavera, dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, Tokin je bio i pisac. Pored romana „Terazije” u kome je ispisao hroniku burnog uspona građanske klase, on je i autor našeg prvog avangardnog filma „Budi Bog s nama” po kome je Šijan nazvao svoj film.
Zbog svega toga, Biković smatra da je važno učiniti sve da ovaj deo naše izuzetne prošlosti bude prepoznat i da stigne do publike.
„Vratio sam se iz Rusije pre deset dana, imam nekoliko projekata u planu, ali sada pre svega pokušavam da se dogovorim sa ruskim partnerom da i oni uđu u koprodukciju ovog filma“, otkriva Biković koji je i producent, i dodaje:
„Radimo na tome da srpski film pokažemo Rusiji i da ga učinimo prepoznatljivim“.

Beograd je Pariz na Balkanu

Uz Boška Tokina važan „junak” ove filmske priče je i Beograd iz dvadesetih godina prošlog veka, grad u kojem se na jedinstven način zenitizam prepliće sa džezom i seksualnom revolucijom. To je onaj Beograd koji je tada smatran Parizom na Balkanu.
„Naš film uveliko postoji u glavi Slobodana Šijana i mi sada samo pokušavamo da ga sklopimo. Komplikovano je prikazati fantaziju u filmu, vremenska preskakanja koja se naizmenično preklapaju - sadašnjost, prošlost, budućnost“, otkriva Biković.
Scenario filma potpisuju Slobodan Šijan, Biljana Maksić, Vladimir Mančić, slovenačka grupa Lajbah komponuje muziku, a u autorskoj ekipi su još direktor fotografije Dušan Ivanović, kostimografi Boris Čakširan i Bojana Nikitović...
Film nastaje kao zvanična koprodukcija čak sedam zemalja: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Slovenije, Bugarske i Rumunije, a prema rečima Bikovića, uskoro se uključuje i Rusija.
© Foto : Nemanja/FOTOGROFMiloš Biković kao Boško Tokin, jedan od prvih avangardnih stvaralaca u našoj kulturi.
Miloš Biković kao Boško Tokin, jedan od prvih avangardnih stvaralaca u našoj kulturi. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Miloš Biković kao Boško Tokin, jedan od prvih avangardnih stvaralaca u našoj kulturi.

Veliki majstor i veliko dete

Posle saradnje sa rediteljima kao što su Nikita Mihalkov, Dragan Bjelogrlić , Diego De Brea, kako je raditi sa legendom kakva je Slobodan Šijan?
-Saradnja sa Šijanom je divna. On je veliki majstor, veliko dete i to je savršena kombinacija. Tačno zna šta hoće, vrlo lepo komunicira sa ekipom, a meni je čast da budem deo njegovog tima.
© Foto : Nemanja/FOTOGROFSlobodan Šijan i Miloš Biković na snimanju filma „Budi bog s nama“
Slobodan Šijan i Miloš Biković na snimanju filma  „Budi bog s nama“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Slobodan Šijan i Miloš Biković na snimanju filma „Budi bog s nama“
Da li je teže biti glumac ili producent?
-Teško je biti glumac i producent u isto vreme. Zato što van kadra morate da obezbedite kadar, a u kadru morate da donesete ulogu. Koliko je teško, toliko je i lepo“, navodi Biković. 
Budi Bog s nama - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Slobodan Šijan o novom filmu: Zanima me sudbina intelektualca u večito varljivim vremenima u Srbiji

Umetnost kao identitet naše nacije

Kako doživljavate ulogu umetnika u našoj kulturi. Da li se nešto promenilo od vremena kada je glavni junak vašeg filma, Boško Tokin sa Ljubomirom Micićem osnovao časopis „Zenit“?
-Što se tiče stvaranja filma, malo toga se promenilo. Na ovim prostorima i dalje je teško snimiti film iz prostog razloga što nemamo tržište. Verovatno je bilo drugačije za vreme Jugoslavije. Što se tiče statusa umetnika – umetnik je uvek bio u nezahvalnoj poziciji zato što umetnost svi žele a nikome nije potrebna. Umetnost je suština kulture, identitet jedne nacije. Ne možemo bez nje a niko ne želi da u nju investira. U svetu gde je profit imperativ, umetnici su retke ptice u kokošinjcu.
Da li i vi, ponekad, kao vaš junak gubite entuzijazam da nešto promenite?
-Ponekad ga izgubim, pa ga vratim, pa ga opet izgubim, pa ga opet vratim. Teško je snimiti film. Mi pokušavamo da pomerimo granice, a kada pomerate granice nalazite se u tesnacu. Ovakav film je neisplativ, ali je pokušaj da se generiše prava umetnička vrednost onako kako to stvaralaštvo Slobodana Šijana zaslužuje. Pokušavamo da nađemo partnera iz Rusije kako bismo uspeli da završimo snimanje. Dug je i bolan i proces stvaranja filma, ali da nije takav ne bi bio tako dragocen.
© Foto : Nemanja/FOTOGROFImpresivnu glumačku ekipu angažovanu na ovom projektu čine Miloš Biković, Sloboda Mićalović, Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Andrija Milošević, Sergej Trifunović...
Impresivnu glumačku ekipu angažovanu na ovom projektu čine Miloš Biković, Sloboda Mićalović, Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Andrija Milošević, Sergej Trifunović... - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Impresivnu glumačku ekipu angažovanu na ovom projektu čine Miloš Biković, Sloboda Mićalović, Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Andrija Milošević, Sergej Trifunović...
Je li teže ili lakše raditi komediju?
-Komedija je kompleksan žanr jer zahteva sve elemente koje ima drama plus osećaj, tajming. Po mom mišljenju, komediju je teže raditi, naročito ako je iskrena i autentična. Komedije se obično rade jer narod voli da se smeje, rade se sa željom da se zaradi. Kada se ta želja umeša u kreativni proces, ona može da zaprlja autentičnost ili da je u potpunosti anulira. Slobodan Šijan je umetnik koji ima smisla za humor i koji zna kako da pravi takve filmove, što su njegova najveća ostvarenja potvrdila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala