Kancelarija glavne Lukašenkove protivnice dobila diplomatski status u Litvaniji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBeloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska na mitingu u beloruskom gradu Borisovu
Beloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska na mitingu u beloruskom gradu Borisovu - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Kancelarija liderke beloruske opozicije i bivše predsedničke kandidatkinje u Belorusiji Svetlane Tihanovske saopštila je da je dobila diplomatski status u Litvaniji.
„Kancelarija Tihanovske dobila je diplomatski status u Litvaniji. Danas je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielus Landsbergis na brifingu sa Svetlanom Tihanovskom saopštio da je njena kancelarija priznata za zvanično predstavništvo beloruske diplomatije“, navodi se u saopštenju na Telegram-kanalu bivše predsedničke kandidatkinje.
Takođe se ističe da je Litvanija „prva zemlja Evropske unije koja je preduzela taj korak“, kao i da se već radi na otvaranju sličnih predstavništava u drugim zemljama.
Ranije je Istražni komitet Belorusije inicirao ekstradiciju Tihanovske, koja se i dalje nalazi u Litvaniji. S tim u vezi, Ministarstvo inostranih poslova Litvanije saopštilo je Sputnjiku da je Viljnus odbio zahtev Minska da je izruči.
Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala