FSB sprečila seriju terorističkih napada u Moskvi i Astrahanu /video/

© Foto : Press-služba FSB RF / Uđi u bazu fotografijaAutomatska puška i municija, granata F-1, verska literatura i zastava zaplenjeni tokom akcije pripadnika FSB u Astrahanu
Automatska puška i municija, granata F-1, verska literatura i zastava zaplenjeni tokom akcije pripadnika FSB u Astrahanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Pripadnici nekoliko ćelija DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) pripremali su seriju terorističkih napada koji su pre nekoliko dana sprečeni u Moskvi, Astrahanu i Kabardino-Balkariji: šest militanata je ubijeno, dvoje je privedeno, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).
„Sprečena je serija terorističkih akata koje su u leto 2021. planirali pripadnici zavereničkih ćelija... terorističke organizacije DAEŠ u Rusiji. Šest kriminalaca je neutralisano, dvoje je privedeno“, precizira se u saopštenju.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Obaveštajne službe su još prošle nedelje saopštile o sprečavanju ovih napada, ali nije precizirano da su teroristi nekako povezani jedni sa drugima. Takođe se nije znalo kako su tačno planirali da izvrše napade.
Konkretno, u Moskvi se pripadnik DAEŠ-a pripremao da detonira bombu ručne izrade na javnom mestu i on je priveden prošlog četvrtka, a drugi je pripremao napad na civile vatrenim i hladnim oružjem. Obojica su uhapšeni prošlog utorka i četvrtka.
Drugi islamista imao je saučesnika u Astrahanskoj oblasti, sa kojim je planirao da izvrši napade istovremeno. Poslednji je ubijen tokom pokušaja privođenja nakon što je otvorio vatru na pripadnike specijalnih snaga.
U izveštaju se dodaje da je još terorista likvidirano u Kabardino-Balkariji: oni su blokirani kući u Baksanskom rejonu, počeli su da pucaju i neutralisani.
Prema operativnim podacima, militanti su pripremali atentate na predstavnike lokalnog islamskog sveštenstva, planirana je i upotreba vatrenog oružja i bombi ručne izrade.
Među civilima i pripadnicima bezbednosnih službi nema žrtava; zaplenjene su bombe ručne izrade, automatsko vatreno oružje i municija, granate i ekstremistička literatura.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala