Energetski kineski sindrom /video/

Pratite nas
Kina je suočena sa nedostatkom električne energije. Ekstremne vremenske prilike, sve veća potražnja za energijom i ograničenja upotrebe uglja zadaju trostruki udarac nacionalnoj elektroenergetskoj mreži najbrže rastuće privrede na planeti.
Desetak kineskih provincija navelo je da se poslednjih sedmica suočava s prinudnom racionalizacijom potrošnju električne energije. Fabrike zatvaraju pogone na po nekoliko dana u nedelji. Efekat restrikcija mogao bi se preliti na svetsku ekonomiju jer Kina proizvodi gro repromaterijala za svetske industrije.
Za nestašicu je kriv ugalj, odnosno planetarna kampanja da se zbog štetnih ekoloških efekata smanji proizvodnja struje sagorevanjem ovog energenta. Kina, koja inače čak 60 odsto struje proizvodi iz uglja pokušava da se preorijentiše na obnovljive izvore energije ali, ako nema vetra, i noću kad nema sunca vetrogeneratori i solarni paneli su nepouzdani.
Ove restrikcije struje u Kini otvaraju pitanje mogu li OIE obezbediti dovoljno kilovata, tokom 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini i demantuju sve one koji tvrde da bi se mogle ukinuti ne samo termoelektrane na ugalj i nuklearke, već i elektrane na gas.
Ovaj scenario mogao bi postati stvarnost u mnogim zemljama, pa i u Srbiji, koju Energetska zajednica, pod komandnom palicom Brisela prisiljava da što pre ugasi termoelektrane i okrene se OIE.
O tome kako izbeći energetski kineski sindrom u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku Milošem Zdravkovićem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala