„Bacaju prašinu u oči narodu“: Pristupanje Bugarske evrozoni miriše na prevaru

© Depositphotos.com / RuletkkaEvro u boji bugarske zastave
Evro u boji bugarske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Prelazak Bugarske na evro samo će dovesti do razvoja korupcije, pristupanje te zemlje evrozoni mi miriše na prevaru, izjavio je profesor ekonomije na američkom Univerzitetu Džon Hopkins, bivši ekonomski savetnik nekadašnjeg bugarskog predsednika Petra Stojanova Stiv Hanke.
Prema mišljenju stručnjaka, Monetarnom savetu, koji je sam Hanke osnovao u Bugarskoj 1997. godine, nije potrebna zamena.
„Bugari bi trebalo da se zapitaju zašto da menjaju model koji odlično funkcioniše?“, apelovao je Hanke na građane.
Ekonomista je dodao da su tokom postkomunističkog doba vlade određenih zemalja izgubile u borbi protiv svog najvećeg problema – korupcije.
„Vlade su ignorisale korupciju. To se odnosi i na Bugarsku. Planovi pristupanja evrozoni su prosto parodija, to čak nije ni plan. Niko ne navodi probleme Monetarnog saveta, jer ne postoje. Takođe niko ne govori o benefitima usvajanja evra, jer ih nema. Neće biti koristi, već haosa. Ceo proces pridruživanja evrozoni mi miriše na prevaru. Elementi koji se, prema mom mišljenju, najviše naziru su nekompetentnost, nelegitimnost i korupcija“, izjavio je bugarski ekspert u nedelju za televiziju „Nova“.
S tim u vezi, američki ekspert oštro je kritikovao stanovište stručnjaka koji podržavaju prelazak na evro.
Oni koji pričaju o stabilnosti, smanjenju kamatnih stopa, povećanju investicija i prihoda, „jednostavno bacaju prašinu“ u oči građanima i ne znaju o čemu pričaju, istakao je Hanke.
Istovremeno, ekonomista je ocenio da u pitanju pridruživanja Bugarske evrozoni postoji i osoba koja „vuče konce“ – bivši premijer Bojko Borisov.
Logo Centralne evropske banke u Frankfurtu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2020
Zbog korone se odlaže pristupanje Bugarske evrozoni
„Ovde se sprovodi upravo to što su počeli da rade Borisov i njegovi ministri usred noći kada je izbila kriza sa kovidom 19 i svi bili zabrinuti zbog virusa. Upravo su tada uključili u igru temu sa evrozonom“, zaključio je Hanke, koji je više puta izneo stav da će Bugarska izgubiti nezavisnost ako stupi u evrozonu.
Inače, Monetarni savet je nastao kao odgovor na ogromnu inflaciju i stragnaciju u proizvodnji i imao je za cilj da privlači investitire, vrati zemlji odliv kapital tokom tranzicije zemlje ka demokratiji, kao i da vrati poverenje građana u nacionalnu valutu – bugarski lev.
Podsetimo, prošle nedelje je usvojen nacrt Nacionalnog plana za uvođenje evra u Bugarskoj prema kojem će zemlja preći na evro od 1. januara 2024. godine bez prelaznog perioda. Kako se navodi, bugarski lev će ostati zakonsko platno sredstvo zajedno sa evropskom valutom još mesec dana nakon prelaska na novu valutu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala