Peskov: Iza provokacija sa britanskim razaračem stoje SAD

© Foto : FSB RF / Uđi u bazu fotografijaBritanski razarač "Defender" tokom incidenta na Crnom moru
Britanski razarač Defender tokom incidenta na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov uveren je da su provokacije, poput one sa britanskim razaračem u teritorijalnim vodama Rusije u blizini obala Krima, planirane u Sjedinjenim Američkim Državama.
„Mislim da naša obaveštajna služba, naravno, zna ko je tamo donosio odluku (u situaciji sa britanskim razaračem). Ali, naravno, mislim da suštinu takvih operacija i dalje planiraju stariji drugovi – oni preko okeana“, izjavio je portparol Kremlja za televiziju „Rusija 1“.
Peskov smatra da je u ovom slučaju „razarač jednostavno bio sredstvo provokacije“.
„I predsednik (Rusije Vladimir Putin) je objasnio da se na ovaj način ispituju neka uska grla, slabe tačke u sistemu za nadgledanje integriteta granice, u sistemu odgovora itd. To je namerna, dobro isplanirana provokacija“, naglasio je Peskov.

Odgovor na provokacije u blizini granica

Rusija će oštro odgovarati na provokacije kakav je bio incident sa britanskim razaračem, istakao je on.
„To je zaista tako“, odgovorio je Peskov na primedbu voditelja da je reakcija ruskog predsednika na taj incident bila vrlo oštra, iz čega je jasno da nema potrebe za ponavljanjem provokacija i da će „odgovor biti prema pravilima, a u pravilima stoji – potopiti“.
On je pri tome rekao da nije pristalica razmatranja takvih scenarija sudnjeg dana.
Britanski brod Defender  - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Putin: I da smo potopili britanski razarač, ne bi bilo trećeg svetskog rata /video/
„Ali očigledno je da će reakcija, naravno, biti oštra“, zaključio je Peskov.   
Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda. Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.  
Britansko Ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da je Rusija sprovodla na Crnom moru vežbe i unapred upozorila „pomorsku zajednicu“ o svojim dejstvima. Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je za vreme direktne linije u sredu izjavio da je provokacija sa učešćem „Defendera“ neposredno nakon samita Rusije i SAD preduzeta kako bi se pokazalo nepoštovanje Zapada prema izboru Krimljana. On je istakao da u ovoj provokaciji na Crnom moru nisu učestvovali samo Britanci, već i Amerikanci – njihov izviđački avion pokušao je da zabeleži reakcije ruske vojske. Predsednik je primetio da vojno osvajanje teritorije susedne Ukrajine izaziva duboku zabrinutost Rusije – to se tiče stvarnih vitalnih interesa zemlje i naroda.
O tome kako će Putin odbraniti Rusiju od učestalih provokacija u emisiji „Sputnjik intervju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala